„Dorința dânșilor (UMB – n.r.) este să participe la cât mai multe licitații de execuție pentru proiectele din Moldova iar în toamnă, cel târziu, vor intra cu utilaje pe lotul A8 finanțat prin PNRR (Moțca – Leghin), proiectul tehnic intrând la avizare în cadrul CTE CNAIR, el fiind deja finalizat și depus!”, a transmis Irinel Bucur, pe pagina proprie de Facebook.
Acesta și-a exprimat speranța că, datorită UMB, România va putea traversa munții cu A8 până în 2030. De asemenea, Bucur a mai spus că A7 va continua până la Siret daca subcontractantul Geo Nord termină putinul pe care-l mai au de finalizat, că drumul expres Bacău – Piatra Neamț va fi construit, la fel ca Focșani – Brăila, și nu în ultimul rând, A8 Motca – Letcani – Ungheni.
„Noi sperăm ca UMB să participe la toate și sa ne mândrim, încă o dată, că un moldovean sparge munții la propriu și dezvoltă infrastructura Moldovei”, a mai spus reprezentantul Asociației HaiCăSePoate.
În ianuarie, Cristian Pistol, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), anunța că luna februarie urma să fie data de începere a lucrărilor pentru proiectarea primei secțiuni din A8. Mai exact, era vorba de secțiunea 3 Leghin – Tg Neamț din A8 Tg Mureș – Tg Neamț, contract câștigat de grupul UMB.
„Lucrările vor începe pe data 1 februarie iar constructorul român (Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL) are la dispoziție 1,56 miliarde de lei, fără TVA, din PNRR”, a precizat șeful CNAIR, la începutul anului.
Contractul prevede șase luni pentru proiectare și 24 de luni pentru finalizarea celor 29,9 km dintre Leghin – Târgu Neamț.
Pe traseul acestei secțiuni se vor construi:
– 13 poduri,
– două viaducte,
– 8 pasaje,
– un Centru de Întreţinere şi Coordonare (CIC)
A8 (Autostrada Unirii) va avea o lungime de aproximativ 304 km și este formată din secțiunile Târgu Mureș – Târgu Neamț și Târgu Neamț – Iași – Ungheni.
FOTO: Autostrada Moldovei A7 (sursa: Facebook Irinel Bucur)
CITEȘTE ȘI: