Contractul pentru completarea studiului de fezabilitate include studii geo şi acord de mediu. Durata va fi de 14 luni plus patru luni de asistenţă tehnică, a specificat şeful CNAIR într-un interviu pentru DCNews.
În ceea ce priveşte tronsonul Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni din Autostrada Unirii, acesta va fi realizat prin Parteneriat Public Privat (PPP) şi va fi gestionat de către Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, a mai spus Narcis Neaga.
El a explicat că proiectul acestei autostrăzi a picat în 2011, din cauză că a fost considerat foarte scump. La acel moment, costul Autostrăzii Târgu Mureş – Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni era estimat la 9 miliarde de euro.
Oficialul CNAIR a explicat că studiul de fezabilitate iniţial era incomplet şi că nu avea nici acord de mediu. Astfel, a reluat procedurile în 2014-2015, pentru îmbunătăţirea studiului de fezabilitate. „Organe ale statului (Direcaţia Naţională Anticorupţie – n.r.) au venit şi ne-au blocat. Degeaba am explicat noi că nu aveam acord de mediu”, a mai spus şeful CNAIR.
El a adăugat că pentru a evita noi probleme, procedura se reia sub denumirea „completarea studiului de fezabilitate”.
Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iaşi – Târgu Mureş, a fost adoptată pe 7 noiembrie de plenul Camerei Deputaţilor. Potrivit proiectului, Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.
Autostrada Unirii se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public-privat, potrivit legii.