„Mai sunt câteva lucrări de făcut. Trebuie măturată, aplicate marcaje. Pe 15 decembrie cel târziu va avea loc recepţia”, a menţionat Eduard Hanganu, preşedintele firmei care a supervizat lucrările pe şantierul la intrarea în Capitală.
Potrivit acestuia, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au efectuat vineri şi sâmbătă inspecţia tehnică preliminară a lucrărilor.
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, a declarat săpătămâna trecută că Autostrada Urbană ar putea fi inaugurată între 7 -10 decembrie.
Anterior, cu ocazia vizitei din 26 noiembrie de pe şantierul autostrăzii A3, la intrarea în Bucureşti (intersecția cu Şoseaua Petricani), şeful Transporturilor declara că este nemuţumit de ritmul în care lucra constructorul.
„Am venit să evaluez, dacă va fi respectat termenul de 1 Decembrie. Sunt extrem de nemulțumit de modul în care antreprenorul îşi îndeplineşte obligațiile. Voi lua cele mai severe măsuri împotriva acestui constructor. Lucrările au întârziat din cauza lenei şi a slabei mobilizări, pentru că, de 5 luni, nu mai are nicio barieră administrativă. Vreau ca înainte de sărbătoarea națională să deschidem traficul pe acest segment”, a declarat atunci ministrul Transporturilor, Lucian Şova.
Compania de Drumuri a semnat în decembrie 2015 contractul pentru construcţia a 3,3 kilometri din autostrada Bucureşti – Ploieşti care intră în Capitală prin zona Petricani. Contractul de proiectare și execuție a fost atribuit Asocierii Aktor – EuroConstruct Trading 98 şi are o valoare totală de 129,18 milioane de lei, fără TVA.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în februarie 2016 iar termenul de finalizare iniţial era noiembrie 2017, conform contractului. Perioada de garanție acordată lucrărilor este de 48 de luni de la data semnării Procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor.
Deşi valoarea contractului pare mare la prima vedere, circa 30 de milioane de euro pentru 3,3 kilometri, trebuie precizat că sectorul de autostradă in cauză este unul cu câte trei benzi pe sens şi prevede şi realizarea a două poduri pentru autostradă, unul peste strada Popasului şi altul peste calea ferată Bucureşti-Constanța. Pe lângă finalizarea celor două mari noduri incluse în contract (centura Bucuresti şi Moara Vlăsiei), proiectul vizează şi amenajarea unor noduri rutiere la Strada Popasului şi în zona Gherghiței – Petricani.