Autostrăzile A3 Ploiești – Brașov, A13 Brașov – Bacău și A8 montană ar putea fi cerute de CNIR de la CNAIR

Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) analizează 11 proiecte pentru a fi preluate de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), potrivit directorului general interimar al CNIR, Cătălin Urtoi. Printre acestea se numără A3 Ploiești - Brașov, A13 Brașov - Bacău, dar și secțiunea montană din Autostrada Unirii A8, cea mai scumpă din România.
Anemona Andone - joi, 15 feb. 2024, 15:58
Autostrăzile A3 Ploiești - Brașov, A13 Brașov - Bacău și A8 montană ar putea fi cerute de CNIR de la CNAIR

Cătălin Urtoi, directorul general intermiar al CNIR a prezentat lista proiectelor analizate:
1. Autostrada A13 Bacău – Brașov
2. Autostrada Unirii A8, secțiunea montană, Miercurea Nirajului – Leghin
3. Autostrada Unirii A8, tronsonul Motca – Letcani – Ungheni
4. Autostrada A3 Ploiești – Brașov
5. Drum Expres Focșani – Brăila
6. Drum Expres Craiova – Tg.Jiu
7. Drum de mare viteză București – Giurgiu
8. Autostrada Nordului A14 Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Suceava
9. Drum Expres Arad – Oradea
10. Drum Expres Cluj – Dej
11. Drum Expres, Suceava-Botoșani

„În 2023 am avut mai multe încercări de a avea un Buget de Venituri și Cheltuieli la compania CNIR. De fiecare dată proiectul de buget prezentat de către DG Interimar a trecut de CA CNIR, AGA CNIR, Ministerul Transporturilor și Ministerul Muncii. Din păcate, toate variantele prezentate au fost respinse de ultimul minister avizator, respectiv Ministerul de Finanțe.

Motivul acestor respingeri a fost lipsa unei liste cu proiectele ce urmează a fi preluate de la CNAIR de către CNIR. În acest context, procedura de realizare a BVC-ului CNIR pe 2024 care este în desfășurare, va trebui să țină cont de această listă de proiecte”, a explicat Urtoi.

Acesta a adăugat că, în data de 07.02.2024, în baza OUG 55/2016 și a Protocolului de Colaborare între CNAIR și CNIR, a transmis către CNAIR o listă de proiecte aflate în analiza companiei CNIR, prin care a solicitat o fișă tehnică pentru fiecare proiect in parte, cu situația la zi a implementării lor și dacă au fost bugetate sau nu în BVC CNAIR pentru 2024.

„Funcție de răspunsul primit, vom face o analiză internă și vom solicita Ministerului Transporturilor o listă de proiecte care să facă obiectul transferului de la CNAIR la CNIR și care să fie prinse în Bugetul de Venituri și Cheltuieli CNIR pe 2024”, a mai spus reprezentantul CNIR.

Potrivit lui, CNIR va fi pregătită să aducă plus valoare și să accelereze finalizarea acestor proiecte. „Această procedură va cuprinde întreaga gamă de proiecte: Sudii de Prefezabilitate, Studii de Fezabilitate, Proiectare și Execuție”, a menționat Cătălin Urtoi.

CITEȘTE ȘI:

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Autostrada A7 Ploiești – Buzău: Lotul 1 se deschide azi la ora 16:00
Lotul 1 Dumbrava - Mizil al A7 Ploiești - Buzău va fi dat în trafic luni la ora 16:00, potrivit unor informații transmise anterior de către oficialii de la Drumuri. În total, anul acesta se va......
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
România a dat 1,3 miliarde de euro sub formă de ajutoare de stat
Valoarea totală a ajutoarelor de stat aprobate în România a atins, în perioada 2019-2023, suma de 1,3 miliarde euro, ...
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Domeniu de 94 de hectare, scos la vânzare în Maramureș
Una dintre cele mai rare și valoroase proprietăți istorice din România, un ansamblu de 4 case tradiționale cu șură ...
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Registrul Comerțului anunță că a limitat erorile portalului ONRC
Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) anunță că a rezolvat o mare parte din erorile noului portal al Registrului ...