Cătălin Urtoi, directorul general intermiar al CNIR a prezentat lista proiectelor analizate:
1. Autostrada A13 Bacău – Brașov
2. Autostrada Unirii A8, secțiunea montană, Miercurea Nirajului – Leghin
3. Autostrada Unirii A8, tronsonul Motca – Letcani – Ungheni
4. Autostrada A3 Ploiești – Brașov
5. Drum Expres Focșani – Brăila
6. Drum Expres Craiova – Tg.Jiu
7. Drum de mare viteză București – Giurgiu
8. Autostrada Nordului A14 Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Suceava
9. Drum Expres Arad – Oradea
10. Drum Expres Cluj – Dej
11. Drum Expres, Suceava-Botoșani
„În 2023 am avut mai multe încercări de a avea un Buget de Venituri și Cheltuieli la compania CNIR. De fiecare dată proiectul de buget prezentat de către DG Interimar a trecut de CA CNIR, AGA CNIR, Ministerul Transporturilor și Ministerul Muncii. Din păcate, toate variantele prezentate au fost respinse de ultimul minister avizator, respectiv Ministerul de Finanțe.
Motivul acestor respingeri a fost lipsa unei liste cu proiectele ce urmează a fi preluate de la CNAIR de către CNIR. În acest context, procedura de realizare a BVC-ului CNIR pe 2024 care este în desfășurare, va trebui să țină cont de această listă de proiecte”, a explicat Urtoi.
Acesta a adăugat că, în data de 07.02.2024, în baza OUG 55/2016 și a Protocolului de Colaborare între CNAIR și CNIR, a transmis către CNAIR o listă de proiecte aflate în analiza companiei CNIR, prin care a solicitat o fișă tehnică pentru fiecare proiect in parte, cu situația la zi a implementării lor și dacă au fost bugetate sau nu în BVC CNAIR pentru 2024.
„Funcție de răspunsul primit, vom face o analiză internă și vom solicita Ministerului Transporturilor o listă de proiecte care să facă obiectul transferului de la CNAIR la CNIR și care să fie prinse în Bugetul de Venituri și Cheltuieli CNIR pe 2024”, a mai spus reprezentantul CNIR.
Potrivit lui, CNIR va fi pregătită să aducă plus valoare și să accelereze finalizarea acestor proiecte. „Această procedură va cuprinde întreaga gamă de proiecte: Sudii de Prefezabilitate, Studii de Fezabilitate, Proiectare și Execuție”, a menționat Cătălin Urtoi.
CITEȘTE ȘI: