Autostrăzile care se opresc în sârma de curent. Proiectele unde trebuie mutaţi stâlpi ai Electrica

Stâlpii de electricitate reprezintă una dintre piedicile din calea realizării de autostrăzi. Deşi pisica este aruncată adesea în curtea companiilor din energie, în multe cazuri cei de la Drumuri sunt cei care nu realizează demersurile necesare pentru relocarea lor, conform informaţiilor furnizate ECONOMICA.NET de către Electrica.
Economica.net - joi, 29 dec. 2016, 22:02
Autostrăzile care se opresc în sârma de curent. Proiectele unde trebuie mutaţi stâlpi ai Electrica

Stâlpii de electricitate din calea proiectelor de autostrăzi sunt deţinuţi de către operatorul reţelei naţionale de transport al energiei electrice, Transelectrica, sau de către distribuitori precum Societatea Energetică Electrica.

Pentru a urgenta lucrările din infrastructură, Guvernul a emis o metodologie cu privire la mutarea stâlpilor de electricitate. „Începând cu data de 5 septembrie 2016 a intrat în vigoare noua metodologie de emitere a avizelor de amplasament, conform căreia se impune emiterea unui aviz favorabil condiţionat, chiar şi în situaţia în care sunt necesare lucrări de eliberare a amplasamentului, pentru a oferi solicitantului posibilitatea să obţină autorizaţia de construire a autostrăzii”, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanţii Electrica.

Aceştia arată că relocarea stâlpilor de energie electrică pentru construirea de autostrăzi se execută în baza unor studii elaborate de proiectanţi de specialitate. Aceste studii, în funcţie de importanţa lucrărilor şi de tensiunea reţelelor implicate (joasă tensiune, medie tensiune sau 110 kV) sunt analizate şi avizate în cadrul comisiei tehnice a Societăţii Energetice Electrica SA.

„Există situaţii în care unele studii de relocare- cu preponderenţă la lucrările care afectează liniile de 110 kV – sunt returnate proiectanţilor în vederea completării sau refacerii acestora, din cauze care necesită lucrări suplimentare. Acest aspect poate conduce la întârzieri în elaborarea studiului de relocare”, au mai spus oficialii Electrica.

În prezent, Grupul Electrica, prin filialele sale de distribuţie, are în curs de derulare următoarele lucrări de relocare a stâlpilor:

1. A3, Autostrada Braşov – Tg. Mureş – Cluj – Borş, secţiunea 3C Suplacu de Barcău – Borş

Există solicitarea de eliberare amplasament pentru autostrada A3 Braşov – Cluj – Borş (beneficiar CNADNR), cu lucrări începute şi realizate parţial, având proiectul realizat de AISE Ordea, urmat de un contract de eliberare amplasament înregistrat la Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice – Electrica, la care se regăsesc zece acte adiţionale şi un proces verbal de recepţie.

În anul 2016, noul constructor al autostrăzii împuternicit de CNADNR a solicitat emiterea unui noi aviz de amplasament pentru partea nefinalizată a lucrării. Ulterior, s-a emis avizul de amplasament favorabil condiţionat şi s-a întocmit un studiu de coexistenţă reţele electrice JT, MT afectate de obiectivul Autostrada Braşov – Tg. Mureş – Cluj – Oradea, secţiunea 3C: Suplacu de Barcău – Borş, avizat favorabil în comisia CTE a SDEE Oradea. În urma studiului s-a stabilit că sunt necesare lucrări pentru eliberarea amplasamentului.

Solicitantul nu a mai demerat lucrările pentru realizarea documentaţiei (fazele SF, PT+CS, DTAC), necesară promovării lucrărilor de eliberare a amplasamentului.

2. A3, Ungheni – Ogra – Câmpia Turzii

Pe secţiunea 2A Ogra-Câmpia Turzii, la solicitarea Beneficiarului s-a emis un aviz de amplasament favorabil cu condiţii, conform căruia trebuie relocate LEA şi LES 0,4 kV într-o singură localitate (Luna). Beneficiarul nu a realizat demersurile pentru încheierea contractului de eliberare a amplasamentului.

Secţiunea 2A, lotul 2: Iernut – Cheţani (km 3+600 – km 21+500) contract studiu de soluţie pentru eliberări amplasament LEA 110 kV, încheiat şi în curs de derulare; studiu de soluţie de eliberare amplasament 0,4-20 kV transmis prin proiectant.

Secţiunea 2A, lotul 3: km 21+500- km 37+191, secţiunea A km 21+500 – km 30+105, judeţul Mureş – studiu de soluţie de eliberare amplasament, transmis prin proiectant.

Secţiunea 1C/Subsecţiunea 3: Ungheni – Ogra contract pentru eliberare de amplasament (proiectare+execuţie) în curs de derulare pentru Obiect 1 – pct nr.10 la km 10+700 (parţial din proiectul AISE Tg. Mureş – km 4+500 – km 14+605);

3. A3, sector 3A2 Nădăşelu – Mihăieşti km 8+700-25+500

La solicitarea Beneficiarului s-a emis un aviz favorabil condiţionat. Ulterior emiterii avizului de amplasament, beneficiarul a elaborat un Studiu de Soluţie. Nu s-au realizat demersurile pentru încheierea contractului de eliberare amplasament.

4. A3, Codlea – Făgăraş – faza studiu de fezabilitate revizuit.

În urma trasării instalaţiilor electrice (LEA 110, LEA 20 kV, LEA 0,4 kV), SDEE Braşov a emis un acord de principiu cu privire la lucrarea de mai sus, urmând ca CNADNR să comande unei societăţi atestate de către ANRE întocmirea unui studiu de coexistenţă. Certificatul de urbanism emis pentru autostradă nu mai este în termenul de valabilitate.

4. A10, Sebeş – Turda

Modificările la proiectul iniţial al autostrăzii au generat actuala solicitare. Există Autorizaţie de Construire Autostradă. La solicitarea Beneficiarului s-a emis un aviz de amplasament nefavorabil pentru modificarea unei bretele de acces în localitatea Moldoveneşti, sat Moldoveneşti, zona Kaufland. Ulterior emiterii avizului de amplasament, Beneficiarul a elaborat un studiu de Soluţie. Beneficiarul nu a realizat demersurile pentru încheierea contractului de eliberare amplasament.

Lotul 1
Reţelele de MT+JT Încheiat contract de eliberare amplasament şi execuţie de lucrări în derulare.
Reţele de 100 kV Încheiat contract de eliberare amplasament. Contract pentru execuţie de lucrări în curs de încheiere la Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice Electrica.

Lotul 2
Reţelele de MT+JT Încheiat contract de eliberare amplasament. S-a solicitat rezilierea şi divizarea acestuia în şase părţi. A fost avizată documentaţia în data de 2.11.2016.
Reţelele de 110 kV Din informaţiile de la centrul de 110 kV, nu este avizată documentaţia faza PT+DE.

Lotul 3
Reţelele de MT+JT Este finalizată relocarea.
Reţelele de 110 kV Încheiat contract de eliberare amplasament. Contractul de execuţie a fost prezentat cu întârziere de către executantul ales.

Lotul 4

Reţelele de MT+JT Contractul de eliberare şi execuţie lucrări în derulare.
Reţele de 110 kV Contractul de eliberare amplasament încheiat. Nu s-a primit contractul de execuţie pentru lucrări de la executantul ales.

Oficialii Electrica au precizat că cea mai veche procedură de relocare a unor stâlpi vizează tronsonul Codlea-Făgăraş din Autostrada Transilvania, faza cu studiul de fezabilitate revizuit. Potrivit lor, certificatul de urbanism pentru această autostradă nu mai este în termenul de valabilitate.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...