Lista autostrăzilor care se opresc înainte să înceapă din cauza contestaţiilor, amânărilor sau suspendărilor de licitaţii

Valul de licitaţii lansate de Compania de Autostrăzi în ultimele luni din 2016 se izbeşte de tot felul de obstacole, de la contestaţii, amânări sau chiar suspendări. Printre proiectele afectate se numără Autostrada Craiova-Piteşti şi lotul Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania. Probleme sunt şi cu lotul 5 din Autostrada Comarnic-Braşov, scos la licitaţie încă din vara anului 2015.
Economica.net - Dum, 08 ian. 2017, 21:50
Lista autostrăzilor care se opresc înainte să înceapă din cauza contestaţiilor, amânărilor sau suspendărilor de licitaţii

ECONOMICA.NET prezintă în ce stadiu se află procedurile de achiziţii pentru şoselele de mare viteză.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat în ultimul trimestru al anului trecut şapte licitaţii pentru studii de fezabilitate şi proiectări de autostrăzi/drumuri expres şi două pentru execuţie lucrări.

Cel mai scump proiect din valul lansat în 2016 vizează construcţia lotului Târgu Mureş-Ungheni din Autostrada Transilvania. Cu o valoare estimată de 285 milioane de lei, contractul pentru această bucată de autostradă a fost relicitat în octombrie. Asta după ce fostul constructor trimisese notificare de reziliere la începutul anului trecut.

Licitaţia pentru acest lot a fost contestată încă din faşă. În noiembrie, italienii de la Astaldi au depus contestaţie cu privire documentaţia de atribuire la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC). Contestaţia Astaldi a fost parţial acceptată, aşa că pe 16 noiembrie a fost suspendată procedura.

În urma contestaţiei Astaldi, CNSC a mai decis că pentru ridicarea suspendării, CNAIR trebuie să adopte măsuri de remediere a documentaţiei. Ulterior, suspendarea a fost ridicată iar noul termen pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru data de 18 ianuarie, potrivit informaţiilor de pe forumul de infrastructură ForumPeUndeMerg.ro. Astaldi a atacat însă decizia în instanţă, potrivit unui dosar înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti pe 19 decembrie. Primul termen în acest dosar a fost stabilit pentru 9 ianuarie.

Tot în octombrie anul trecut, CNAIR a lansat licitaţia pentru viaductul Gilău, care va lega tronsoanele de autostradă din jurul Clujului, contractul fiind estimat la 48,5 milioane de lei.

În acest caz, termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit deja de două ori, de pe 5 decembrie până pe 16 decembrie şi, ulterior, până pe 5 ianuarie, din cauza numeroaselor cereri de clarificări. Finalizarea podului peste Someşul Mic de la Gilău este necesară pentru conectarea tronsonului Gilău-Nădăşelu, realizat în proporţie de aproape 90%, cu tronsonul Turda-Gilău, aflat în circulaţie.

Din cauza numărului mare de solicitări de clarificări din partea firmelor a fost amânată şi licitaţia pentru „Revizuire Studiu de Fezabilitate şi Elaborare Proiect Tehnic pentru Autostrada Piteşti – Craiova„. Termenul de depunerea a ofertelor pentru acest contract, estimat la 39,4 milioane de lei, a fost prelungit de pe data de 12 ianuarie până pe 25 ianuarie. Câştigătorul licitaţiei va stabili cel mai bun traseu al autostrăzii, costul ei, detaliile de execuţie şi va proiecta autostrada în lungime de 125 de kilometri.

Termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit şi în cazul licitaţiei pentru drumul expres ce va lega Autostrada Bucureşti-Ploieşti de Aeroportul Otopeni, respectiv de pe 9 ianuarie până pe 23 ianuarie. Estimat la 3,2 milioane de lei, contractul pentru „Elaborare Studiu de Fezabilitate şi Proiect Tehnic pentru Drum Expres Legatură A3 – Aeroport Henri Coandă” a fost scos la licitaţie în decembrie anul trecut.

Pe 22 decembrie a fost lansată licitaţia pentru „Elaborare Studiu de Fezabilitate, Elaborare Proiect Tehnic şi DTAC pentru obiectivul „Alternativa Techirghiol„. Valoarea estimată a contractului este 8,9 milioane de lei, iar termenul pentru depunerea ofertelor este 31 ianuarie.

Celelalte patru licitaţii pentru studiu de fezabilitate şi proiectare, lansate de CNAIR în ultimul trimestru al anului trecut, vizează drumul de mare viteză ce va lega Capitala de Moldova, Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani.

Şi în cazul acestor proceduri, termenul iniţial de depunere a ofertelor a fost prelungit de pe 5 ianuarie până pe 17 ianuarie. Mai mult, CNSC a admis cererile de suspendare a trei dintre cele patru licitaţii pentru SF-urile drumului de mare viteză Ploieşti-Buzău-Focşani-Bacău-Paşcani. Singura licitaţie activă încă este pentru segmentul Buzău-Focşani. Pentru toate tronsoanele, contestaţiile au fost făcute de IPTANA SA, care a invocat ca principal motiv faptul că evaluarea de mediu ar trebui obținută pe tot drumul, nu pe tronsoane, porivit Ziarul de Bacău.

Probleme mai există şi la licitaţiile pentru autostrăzi lansate în 2015. De exemplu, în cazul construirii lotului 5 din Autostrada Comarnic-Braşov, Strabag a contestat rezultatul licitaţiei prin care oferta Alpenside a fost declarată câştigătoare.

Incertă este şi situaţia contractului pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate pentru loturile de mijloc ale autostrăzii Comarnic-Braşov. Acesta urma să fie semnat încă de anul trecut, conform declaraţiilor fostului ministru al Transporturilor Sorin Buşe. Până în prezent, autorităţile nu au anunţat însă oficial semnarea contractului.

Te-ar mai putea interesa și
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcţii, în octombrie – date Eurostat
Lucrările de construcţii au scăzut cu 0,8% în Uniunea Europeană şi au crescut cu 0,2% în zona euro în octombrie, comparativ cu perioada similară din 2023, în timp ce România a înregistrat......
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Conducerea Șantierului Naval Damen Mangalia anunță disponibilizări semnificative
Aproape 300 de angajaţi ai Șantierului Naval Damen Mangalia vor fi disponibilizaţi, a anunţat astăzi, 18 decembrie 2024, ...
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Viaţă grea pentru români. Suntem campionii UE la inflaţie pentru a noua lună la rând
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a urcat în noiembrie până la 2,5%, de la un nivel de 2,3% în octombrie, ...
Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie reprezintă un risc de faliment pentru brokerii de asigurări – UNSICAR
Prelungirea plafonării tarifelor şi comisioanelor la RCA până la 31 martie reprezintă un risc de faliment pentru brokerii ...
Prelungirea plafonării comisionului de distribuţie şi îngheţarea preţurilor la poliţele RCA, până la 31 martie 2025, ...