„Sistemul „Safety Gate” s-a dovedit încă o dată un instrument vital pentru protejarea consumatorilor de produsele periculoase. Mă bucur totodată că sistemul a fost modernizat şi consolidat în mod continuu. Este foarte important ca sistemul „Safety Gate” să fie adaptat pentru a se integra în noul mediu de consum. Astfel, putem garanta că Safety Gate poate rămâne un instrument eficient pentru piaţa unică, protejând consumatorii în toate circumstanţele”, a declarat comisarul pentru justiţie şi consumatori, Didier Reynders, scrie Agerpres.
În 2021, autorităţile din ţările participante la Reţeaua pentru siguranţa consumatorilor au emis 2.142 de alerte prin intermediul sistemului. Pentru prima dată, cel mai mare număr de alerte a fost notificat la categoria „autovehicule”, urmată de „jucării” şi „aparate şi echipamente electrice”. În ceea ce priveşte autovehiculele, acţiunile întreprinse au vizat în principal rechemări în urma detectării unor probleme tehnice, în timp ce, în cazul jucăriilor, acestea s-au axat pe prezenţa substanţelor chimice periculoase, precum şi a bateriilor tip pastilă. În plus, cele mai frecvente probleme raportate pentru aparatele şi echipamentele electrice au fost legate de expunerea pieselor sub tensiune şi de problemele de supraîncălzire.
Având în vedere că pandemia nu s-a încheiat, acţiunile de supraveghere au inclus o serie de produse legate de COVID-19. S-au emis numeroase alerte referitoare la echipamentele de protecţie, măştile de protecţie aflându-se în centrul atenţiei. Cele mai frecvente cinci riscuri raportate au fost vătămările corporale, substanţele chimice, incendiile, asfixierea şi şocurile electrice. În total, în sistemul „Safety Gate” au circulat 4.965 de notificări subsecvente, ceea ce arată că statele membre monitorizează strâns alertele; în marea majoritate a cazurilor, după astfel de notificări statele membre iau măsuri suplimentare în propriile ţări.
De asemenea, Comisia Europeană a lansat luni un nou instrument de supraveghere online denumit „web crawler” (robot de indexare). Instrumentul va sprijini autorităţile naţionale să detecteze ofertele online de produse periculoase semnalate în Safety Gate. Acest instrument va depista şi va include automat pe o listă toate aceste oferte, permiţând autorităţilor de aplicare a legii să identifice furnizorul şi să dispună retragerea efectivă a acestor oferte. Instrumentul va contribui astfel la armonizarea abordării actuale fragmentate şi va răspunde provocărilor legate de monitorizarea online a produselor periculoase.
Din 2003, sistemul „Safety Gate” permite un schimb rapid de informaţii între statele membre UE/SEE, Regatul Unit (Irlanda de Nord) şi Comisia Europeană cu privire la produsele nealimentare periculoase care prezintă un risc pentru sănătatea şi siguranţa consumatorilor. Astfel, se pot lua măsuri subsecvente adecvate, iar produsele pot fi retrase de pe piaţă.
O altă acţiune întreprinsă în materie de protecţie a consumatorilor este Angajamentul privind siguranţa produselor, care prezintă acţiuni voluntare specifice întreprinse de platformele multilaterale pentru a elimina ofertele de produse nesigure de pe platformele lor. Până în prezent, unsprezece platforme multilaterale online au semnat acest acord de a coopera cu statele membre pentru a elimina produsele periculoase de pe site-urile lor web: bol.com, eMAG, Wish.com, AliExpress, Amazon, eBay, Rakuten France, Allegro, Cdiscount, Etsy şi Joom. Cel mai recent raport referitor la progresele înregistrate în ceea ce priveşte angajamentul privind siguranţa produselor este, de asemenea, disponibil.