Avalanşă de cerereri de despăgubire după cutremurul din 22 noiembrie. Cât de expus eşti în funcţie de oraşul unde locuieşti

02 12. 2014
un_cutremur_puternic_asteptat_in_romania_in_2014_105266_1_29198000_70734500

„Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, PAID, a fost solicitat de peste 200 de asigurați care au optat pentru Polița de Asigurare împotriva Dezastrelor naturale, PAD în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sâmbătă, 22 noiembrie, în regiunea Vrancea. Seismul a fost resimțit în mai multe zone ale țării și a fost urmat de cinci replici de intensitate mai mică. Cutremurul, cel mai mare ca magnitudine produs anul acesta în România, a cauzat mai multe daune materiale”, arată un comunicat a PAID.

Solicitările au fost trimise de asigurații PAD din județele Bacău, Brăila, Buzău, București, Covasna, Constanța, Galați, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iași și Ialomita. Județele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt Galati, cu 83 de solicitări și Vrancea, cu 83 de solicitări. Judeţele citate mai sus sunt cele mai expuse la cutremur dar şi cele cu cu cea mai mică rată de penetrare a asigurărilor, după cum a mai arătat ECONOMICA.NET. Din cauza riscului ridicat, societăţile de asigurare nu sunt interesate să vândă poliţe în respectivele zone, PAID, ca entitate separată, nu a făcut până acum eforturi substanţiale de promovare a poliţei obligatorii în timp ce autorităţile ezită să aplice amenzi din motive electorale. Toţi aceşti factori, coroboraţi cu veniturile mici ale locuitorilor din judeţele cu risc ridicat la cutremur fac ca zone ca Bacău, Vrancea sau Vaslui să deţină recorduri negative în ceea ce priveşte asigurarea locuinţelor.

 

Citeşte un material Exclusiv care evidenţiază cele mai riscante zone din ţară în funcţie de mai mulţi indicatori.