Avalanşă de clădiri de birouri scoase la vânzare în Bucureşti. Unele în pandemie, altele dinainte

05 08. 2020
campus_6_2___campus_6_3_12758300

De altfel, Hermes Business Campus a mai fost pus la vânzare de Atenor, dezvoltatorul proiectului de 80.000 mp din Pipera, dar a fost retras, probabil, din cauza prețului, 150 de milioane de euro, considerat de consultanții imobiliari prea mare pentru România. Acum, după refinanțare, proiectul de birouri a fost pus din nou pe piață.

Un alt proiect care apare la vânzare, cu un preț cifrat în jurul a 30 de milioane de euro, e Art Business Center de 11.000 mp închiriabili, situat în Buzești, și deținut de Hili Properties, proprietarul restaurantelor McDonald’s România, care a cumpărat clădirea de birouri din zona Herăstrău cu peste 30 de milioane de euro, tranzacție ce a avut loc la începutul lunii mai 2017.

Și One Victoriei Center e scos la vânzare, după cum Economica.net a anunțat deja, iar Riverside Tower, de circa 15.000 mp construiți, finalizat în 2009 de Iliotomi Grup, e și el pus la vânzare, pentru o sumă cuprinsă între 20 și 25 de milioane de euro.

Programat spre livrare anul acesta, imobilul office de circa 11.000 mp construiți, Politehnica Business Tower, prima aventură pe piața birourilor a lui Petre Nicolae, cunoscut pentru dezvoltarea a peste 3.000 de apartamente în 25 de proiecte rezidențiale localizate în principal în Sectorul 6, dar atras acum și de alte zone, în special de nordul Bucureștiului, este și el la vânzare cu o sumă în jurul a 20 de milioane de euro.

Omul de afaceri Ionuț Birișiu care a dezvoltat clădirea de birouri Tati Center amplasată pe bulevardul Tudor Vladimirescu din Capitală, la intersecția cu șoseaua Panduri, a scos-o la vânzare și cere 18 milioane de euro pe imobilul cu o suprafață închiriabilă de 7.833 mp, livrat pe piață în 2006, după cum deja a scris Economica.net.

Citește și: One Victoriei Center, scos la vânzare

Finalizat în 2008, imobilul office Rams Business Center de 17.610 mp construiți e și el pus la vânzare, tot cu o sumă de sub 20 de milioane de euro, iar dezvoltatorul cu capital israelian Hagag a pus la vânzare fosta clădire Centreville de 7.000 mp, redenumită H Tudor Arghezi 21, aflată în renovare până în ultima parte a acestui an, și preluată de Hagag la sfârșitul anului trecut pentru 9 milioane de euro.

De altfel, alături de H Tudor Arghezi 21, și următoarele două clădiri din listă, Excelsior Center din zona Universitate, de 10.000 mp și Union Business Center de 10.000 mp, și amplasat în apropiere de Sala Palatului, au același preț circa 16 milioane de euro.

La toate acestea se adaugă și tranzacțiile despre care s-a scris deja, toate frânate de pandemia de coronavirus, preluarea portofoliului office al NEPI Rockcastle de către AFI Europe, unde discuțiile s-au reluat, după ce tranzacția părea picată, și alte doua negocieri care par să se fi blocat, între Skansa și S Immo pentru Campus 6.2 și Campus 6.3 din Politehnică și cea dintre River Development și un cumpărător rămas necunoscut pentru The Light, tot în Politehnică.