Avansul de 15% la creditul pentru casă nu a dispărut. Băncile încă dau împrumuturi accesibile pentru unele locuinţe noi

Chiar dacă au majorat avansul până la 35% la creditele ipotecare în lei, sunt bănci care au în portofoliu sute de apartamente noi pentru care oferă credite cu avans ce pornește de la 15%. Tot de avans preferenţial au parte şi clienţii anumitor dezvoltatori.
Andrada Ghira - Dum, 15 mai 2016, 21:02
Avansul de 15% la creditul pentru casă nu a dispărut. Băncile încă dau împrumuturi accesibile pentru unele locuinţe noi

Ultimele două bănci care au majorat avansul pentru creditele în lei nu s-au dus spre pragul de 30-35%. ING Bank a mărit avansul de la 15% la 25%, Banca Transilvania l-a majorat la 20%. Unicredit va majora și ea din 16 mai avansul la 25%.

Şi unele dintre băncile mari, ca Raiffeisen Bank, BCR şi Alpha Bank, care au decis creşterea avansului la la 30-35%, oferă credite ipotecare în lei cu avans de la 15%, dar doar pentru achiziţia anumitor apartamente noi.

Iată cazul Alpha Bank, care finanţase în perioada de boom mai multe proiecte rezidenţiale: Alpha Astika Akinita, un vehicul investiţional al Alpha Bank Group, a preluat proiectele aflate în dificultate Asmita Gardens, Doamna Ghica Plaza, Green Vista şi Blue Tower, toate din Bucureşti. Chiar dacă acesta din urmă nu este încă scos la vânzare, pentru locuinţele din proiectele pe care le deține, banca oferă pachete financiare pentru care solicită un avans de 15%.

„Pentru proiectele pe care le avem la vânzare, băncile şi-au păstrat avansurile minime pentru proiectele lor, iar momentan nu simţim efecte ale Legii dării în plată. În schimb, dacă avansurile rămân la un nivel dublu şi Prima Casă nu va mai fi suplimentată, piaţa se va bloca”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Andreea Comşa, managing director al Premier Estate Management, compania care se ocupă de vânzarea proiectelor aflate în portofoliul Alpha Bank.

În funcţie de vechime și venituri, avansul pentru achiziţia unei locuinţe în proiectul Doamna Ghica Plaza, spre exemplu, porneşte de la 15%. Pentru apartamentele din Ibiza Sol, un alt proiect insolvent, finanţat de Alpha Bank şi Raiffeisen Bank, oferta de finanţare include un avans de 25%, în condiţiile în care Alpha a majorat avansul la 30%, iar Raiffeisen la 35%.

Oferta pentru unii dezvoltatori: avans de 20%

În timp ce unii dezvoltatori au construit apartamente doar pentru Prima Casă, cei care ţintesc angajaţii multinaţionalelor beneficiază de un avans de 20% din partea băncilor.

„Angajaţii din multinaţionnale au puşi deoparte 30-40% avans. Înainte aveam o ofertă de finanţare cu 15% avans, iar acum Alpha Bank, Raiffeisen Bank şi BCR ne-au oferit 20%, nu 35% aşa cum se povesteşte”, a declarat pentru ECONOMICA.NET, Robert Kurthy, managing director în cadrul RPF Development, care are în construcţie 170 de apartamente în două proiecte din Bucureşti.

Soluţii de finanţare caută şi alţi dezvoltatori. Gran Via, care are în construcţie aproape 300 de apartamente peste drum de mallul Plaza România, a pierdut clienţii care au semnat un contract de rezervare după ce fondurile pentru Prima Casă s-au epuizat.

„Au anulat contractele pentru că nu-şi pot permite credite ipotecare din cauza avansului. Suntem în discuţii cu instituţii financiare non bancare pentru a găsi soluţii de finanţare”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Antoanela Comşa, director general Gran Via România.

Din cele 289 de apartamente aflate în construcţie, compania a semnat antecontracte pentru 84 dintre ele. Şi, cu tot cu Legea dării în plată, Gran Via vrea să înceapă anul acesta lucrările pentru un nou bloc.

„Începem lucrările la un nou bloc anul acesta, pentru a avea o gamă diversă de apartamente, dintre cele care s-au cerut până acum”, mai spune Comşa.

Dezvoltatori care au construit Prima Casă

Chiar dacă Ministerul Finanțelor a venit cu o propunere de suplimentare a plafonului Prima Casă cu 500 de milioane de lei, garanțiile se vor epuiza într-un timp relativ scurt. Specialiștiii din piață spun că banii nu vor ajunge până în luna august, iar dacă programul nu va fi suplimentat ulterior, cei care nu-și permit să contracteze credite cu 5% nu au bani pentru un avans de 35%. 

„Noi suntem oarecum dependenți de Prima Casă, pentru că produsul imobiliar pe care l­-am făcut se încadrează perfect acestui program. Peste 80% din clienții noștri acceptă sau doresc să cumpere apartamente prin Prima Casă”, spune Cătălin Grigore, proprietarul Sud Rezidențial, agenție care promovează și vinde locuințe în zona de sud a Capitalei, acolo unde sunt în construcție mii de apartamente noi. 

În zona de sud a capitalei sunt în construcție mai multe blocuri pe terenul fostelor sere Berceni, dar și pe alte terenuri unde planurile prevăd finalizare a mii de apartamente. 

Ce vor face băncile

Totuși, unii dezvolatori sunt optimiști și spun că băncile vor reveni la avansuri mai mici. 

„Opinia mea personală este că această situație nu va fi pe termen lung. Avansul nu o să mai fie de 15%, dar nici nu o să rămână la 35-40%. Cred că o să ajunga undeva la 20%. E opinia mea personală. Și vă spun de ce. Pentru că băncile trăiesc totuși din împrumuturi, există lichidități pe piață. Daca nu finanțează clienți nu o să aibă din ce să trăiască. Dat fiind faptul că e al electoral, cred că și programul Prima Casă va continua”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET, Antoanela Comșa. 

35% din cliențiil RPF Development, care construiește proiectele Vitan Residence 2 și Tineretului Park, au accesat credite ipotecare pentru achiziția unei locuințe, în timp ce cumpărătorii prin Prima Casă sunt undeva la 25% din total. Cu toate că se adresează unui segment diferit de clienți, și Robert Kurty crede că băncile vor scădea avansul majorat în ultima luună.  

„Eu sunt sigur că o să revină. Cred că toți ar reacționa la fel. Acum încearcă să-­i impresioneze pe cei cu reglementările, iar apoi cineva o să trebuiască să cedeze”, spune Robert Kurthy. 

După lungi discuții și controverse, Legea dării în plată a intrat în vigoare pe 13 iunie 2016. CITEȘTE Tot ce trebuie să știi despre ea.  

Încă dinainte de intrarea în vigoare a Legii, 11 bănci au majorat avansul la creditele ipotecare în lei și euro: Banca Românească (35% la cele în lei, 40% la cele în euro), Raiffeisen Bank (35% la cele în lei, 40% la cele în euro), Alpha Bank (30% la cele în lei, 40% la cele în euro), BRD (35% la cele în lei), Bancpost (33% la cele în lei, 43% la cele în euro), Garanti Bank (40% la cele în euro), Intesa Sanpaolo Bank (25% la cele în lei), CEC Bank (30% la cele în lei și euro), BCR (35% la cele în lei), ING Bank (25% la cele în lei), Banca Transilvania (20-30%). UniCredit a anunțat că va majora avansul la 25% la creditele în lei. 

Te-ar mai putea interesa și
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş, a anunţat Nicuşor......
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele ...
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...