Avansul energiilor regenerabile trebuie să fie mai rapid în ţările în curs de dezvoltare – IRENA
„Capacităţile de energie regenerabilă trebuie să crească mai rapid în ţările în curs de dezvoltare, ţinând cont de cererea crescută de electricitate şi de rolul important al regenerabilelor pentru a remedia deficitul semnificativ de acces la energie în aceste ţări”, scrie IRENA într-un raport publicat cu câteva săptămâni înainte de un summit crucial pentru climă care va avea loc la Dubai.
Una din principalele recomandări ale IRENA este triplarea, până în 2030, a capacităţilor mondiale de producţie a energiilor regenerabile pentru a contribui la limitarea încălzirii globale, în conformitate cu obiectivul fixat de Sultan Al Jaber, preşedintele COP28, care urmează să se desfăşoare în perioada 30 noiembrie-12 decembrie la Dubai, sub egida ONU.
Aceste măsuri „vor trebui însoţite de o reducere progresivă a producţiei de combustibili fosili, de o ameliorare, modernizare şi extindere a infrastructurilor fizice, precum şi printr-o mai mare flexibilitate a reţelelor”, se mai arată în raportul publicat luni.
În condiţiile în care investiţiile medii anuale pentru a produce energie regenerabilă la nivel mondial ar trebui să atingă 1.300 de miliarde de dolari în 2030, comparativ cu 486 miliarde de dolari în 2022, în ţările în curs de dezvoltare vor trebui „să fie reduse la minim riscurile pentru investiţii şi să fie permis acces la finanţări cu costuri reduse”, subliniază Irena.
În această optică, agenţia pledează pentru o „reformă” a arhitecturii financiare mondiale care să permită susţinerea tranziţiei energetice a ţărilor din emisfera sudică. „Finanţările care au legătură cu clima provenite de la băncile de dezvoltare trebuie crescute iar fondurile pblice reorientate dinspre sectorul combustibililor fosili spre energiile regenerabile”, estimează autorii raportului.
Conform experţilor, în perioada 2000-2020, din investiţiile totale de 2.841 miliarde de dolari realizate la nivel mondial pentru energii regenerabile, Africa nu a beneficiat decât de 60 de miliarde de dolari, adică aproape 2% din total.
Pentru a modifica această traiectorie, IRENA susţine în special folosirea unor modele de finanţare inovatoare, precum „finanţarea mixtă”, care amestecă fondurile publice cu finanţările private, pentru modernizarea reţelelor electrice, printre altele.
Raportul pledează de asemenea, la scară mondială, pentru o creştere şi modernizare urgentă a reţelelor electrice existente pentru a le adapta şa regenerabile. IRENA sugerează în special creşterea cooperării transfrontaliere şi dezvoltarea reţelelor electrice regionale.