Avansul vânzărilor de SUV-uri i-a salvat pe benzinari în 2020, amenințați de expansiunea mașinilor electrice

02 02. 2021
q3_6_61227600

Laura Cozzi și Apostolos Petropoulos de la Agenția Internațională pentru Energie din Franța estimează că petrolul consumat de mașinile convenționale – cu excepția SUV-urilor – a scăzut cu 10% în 2020 sau cu mai mult de 1,8 milioane de barili pe zi, iar cea mai mare parte a acestei scăderi s-a datorat călătoriilor reduse din cauza pandemiei și, prin urmare, este probabil să fie temporară.

Cu toate acestea, o parte din reducere – în jur de 40.000 de barili pe zi – e provocată de creșterea ponderii vehiculelor electrice.

Dar a crescut și numărul SUV-urilor de pe străzi. În timp ce vânzările generale de autoturisme au scăzut în 2020, 42% dintre cumpărători au ales SUV-urile, în creștere cu aproximativ trei puncte procentuale față de 2019.

La nivel global, există acum peste 280 de milioane de SUV-uri pe drumuri, în comparație cu mai puțin de 50 de milioane în 2010, iar, SUV-urile consumă, în medie, cu 20% mai multă energie pe kilometru decât o mașină de dimensiuni medii.

Citește și: EXCLUSIV Încă un semn că se scumpește RCA. Decizie bombă la Euroins, cu 2 milioane de șoferi asigurați. A tăiat contractele cu zeci de brokeri

„Creșterea vânzărilor de SUV-uri din 2020 a dus la o creștere a consumului de petrol care a anulat efectul mașinilor electrice”, spune Petropoulos.

Emisii de 500 de megatone în 10 ani

Același lucru este valabil în ultimul deceniu. Între 2010 și 2020, emisiile globale de CO2 ale mașinilor convenționale au scăzut cu aproape 350 megatone, datorită unor factori precum îmbunătățirea eficienței consumului de combustibil, precum și trecerea la electricitate. Emisiile provenite de la SUV-uri au crescut, însă, cu peste 500 de megatone.

Această tendință înseamnă că emisiile totale de la toate tipurile de mașini nu scad în ciuda creșterii numărului de vehicule electrice (EV). 

Citește și: Ford va partaja informații importante din trafic cu alte mărci auto. Deocamdată, parteneri sunt BMW, Mercedes și Volvo

Există multe motive pentru popularitatea crescândă a SUV-urilor, precum creșterea prosperității în țări precum India și Africa de Sud. Unii oameni le văd ca simboluri de statut social.

De asemenea, SUV-urile sunt puternic promovate de producătorii de automobile, ale căror marje de profit sunt mai mari la aceste vehicule.

Unele țări, inclusiv Franța, au introdus scheme în cadrul cărora trebuie plătite mai multe taxe pentru mașinile mai grele. Dar analiștii cred că oamenii suficient de bogați pentru a-și permite SUV-uri nu vor fi descurajați de taxe ușor mai mari.

„Deși sunt disponibile câteva SUV-uri electrice pe piață, precum recentul Mercedes EQA sau Audi e-tron, construcția acestor modele necesită mai multe resurse, inclusiv baterii mai mari”, spune Petropoulos.

În plus, SUV-urile electrice consumă cu aproximativ 15% mai multă energie electrică. Aceasta înseamnă, spun cei doi oameni de știință, emisii mai mari, cu excepția cazului în care energia electrică provine în totalitate din surse regenerabile, iar cererea mai mare de energie electrică face mai dificilă ecologizarea alimentării cu electricitate.