Conform sursei citate, din primele informaţii obţinute de la faţa locului, avaria s-a produs ca urmare a căderii de tensiune din staţia electrică proprie a operatorului, astfel că s-a oprit accidental funcţionarea cazanelor de abur, ceea ce a condus la oprirea forţată a mai multor instalaţii tehnologice, scrie Agerpres.
„În procesul de repornire a instalaţiei tehnologice de cracare catalitică, ca urmare a unor defecţiuni tehnologice la sistemul de separare catalizator de gazele arse, acestea nu au mai urmat traseul de filtrare, ceea ce a condus la eliberarea în atmosferă de pulberi de catalizator (praf de culoare albă) cu miros specific acestuia, provocând disconfort locuitorilor din împrejurimi”, precizează Garda de Mediu.
Procesul de repornire este în continuare în desfăşurare în vederea asigurării atingerii parametrilor de funcţionare, operatorul estimând un interval de circa patru ore.
Update: Reprezentanţii OMV Petrom, companie care deţine rafinărie, au precizat, pentru AGERPRES, că pulberea respectivă nu este periculoasă.
„Miercuri, în jurul orei 00:30, o variaţie de tensiune în rafinărie a determinat oprirea mai multor instalaţii. În cursul repornirii instalaţiei de cracare catalitică a fost eliberată în atmosferă o pulbere. Menţionăm că pulberea respectivă nu este clasificată ca periculoasă pentru mediu sau oameni. Aceasta conţine majoritar zeolit (aluminosilicat cristalin) şi silicat de aluminiu natural (caolin). Acestea s-au depus în anumite zone din localităţile din proximitatea rafinăriei. Rafinăria, împreună cu autorităţile locale, asigură sprijin locuitorilor din zonă pentru curăţarea depunerilor de pulbere”, au menţionat reprezentanţii companiei.