Conducerea Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a dispus în perioada 3-6 iulie efectuarea unui control la Fortus, pentru a verifica situaţia economică şi financiară, dar şi anumite aspecte de natură socială a companiei unde sunt angajaţi 800 de oameni, a anunţat instituţia.
„Mandatul de control a fost semnat de preşedintele AVAS, Marius Lucian Obreja, ca urmare a degradării continue a situaţiei Fortus, societate în insolvenţă aflată la un pas de faliment”, se arată într-un comunicat AVAS.
Un alt aspect care a determinat declanşarea acţiunii a fost existenţa unor date contradictorii apărute în rapoartele de evaluare ale activelor. În 2009 acestea erau evaluate la aproximativ 190 milioane de euro, iar în prezent la aproximativ 35 milioane euro, potrivit sursei citate.
„În cadrul acţiunii declanşate, AVAS a identificat şi o serie de neregularităţi în gestionarea societăţii de către administratorul judiciar, Casa de Insolvenţă Transilvania, intrat în cadrul procedurii de insolvenţă, în anul 2009, la solicitarea ANAF, printre acestea fiind de menţionat scăderea drastică a cifrei de afaceri a Fortus în ultimii doi ani, coroborat cu derularea unui management defectuos şi costisitor din punct de vedere financiar pentru o societate aflată în dificultate; aplicarea unor măsuri de reducere a producţiei Fortus cu scopul opririi activităţii acestei companii, în contextul existenţei unor comenzi ferme şi profitabile pentru societate, dar şi a unor soluţii de redresare a acesteia”, se spune în comunicat.
Preşedintele AVAS afirmă, în comunicat, că Fortus Iaşi trebuie „salvată de faliment”, pentru că activele şi utilajele, dar şi forţa de muncă specializată pot reprezenta o afacere pentru un investitor serios.
„Am decis să trimit corpul de control al AVAS pentru a identifica care sunt cauzele degradării accelerate şi cât de bine şi mai ales cât de corect actualul administrator judiciar a gestionat activitatea societăţii. În calitate de acţionar majoritar, dar şi de creditor, AVAS nu vede în Fortus o afacere cu fier vechi şi nici una imobiliară. Ne dorim să salvăm modulele viabile ale societăţii şi să le vindem la un preţ corect”, a afirmat Obreja.
AVAS arată că în perioada imediat următoare AVAS va realiza un raport detaliat asupra stării societăţii şi, în calitatea de acţionar majoritar, va propune un plan de măsuri urgente pentru eliminarea pericolului de faliment şi reorganizarea societăţii pe module funcţionale viabile, care să reprezinte o „ofertă antreprenorială pentru orice investitor serios” interesat de preluarea şi continuarea activităţii în cadrul Fortus.
Casa de Insolvenţă Transilvania a anunţat la finele lunii iunie că Tribunalul Mureş a respins planul reactualizat de reorganizare a producătorului de utilaj greu Fortus Iaşi, aflat în insolvenţă din 2008, şi a dispus intrarea în faliment a companiei. Decizia instanţei era executorie, dar se putea formula recurs în termen de şapte zile de la comunicare.
Platforma Fortus Iaşi este controlată de stat, prin AVAS, şi are datorii de peste 50 de milioane de euro. AVAS deţine 60% din acţiunile Fortus, iar firma Metalexportimport Bucureşti are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt acţiona, cu 13,56% din titluri.
CITR preciza că pe parcursul procedurii de insolvenţă au fost întâmpinate „dificultăţi” din partea unor creditori, care au depus 19 cereri de recuzare a judecătorului sindic.
Anul trecut compania a avut o cifră de afaceri de 42,7 milioane de lei, în creştere cu peste 50% faţă de anul precedent. În 2011 Fortus şi-a redus pierderile la 31,7 milioane de lei, de la 40,5 milioane de lei în 2010.
Fortus a fost privatizată în 2003, fiind cumpărată de Metalexportimport, însă AVAS a decis în 2008 să desfiinţeze contractul de vânzare, acuzând Metaexportimport că nu a realizat obligaţiile asumate.