AVAS acuză ANAF că insistă pentru falimentul Fortus Iaşi şi cere intervenţia Guvernului
Platforma industrială Fortus Iaşi este controlată de stat, prin Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), şi are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind în procedură de insolvenţă încă din 2007.
AVAS deţine 60% din acţiunile Fortus, iar firma Metalexportimport Bucureşti are 26,23% din capital. SIF Moldova este un alt acţionar, cu 13,56% din titluri. AVAS este şi creditor al companiei din Iaşi, având o creanţă admisă de 18,6 milioane lei (reprezentând 9,44% din totalul creanţelor înscrise).
Creditorul majoritar al Fortus Iaşi este însă Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), cu o creanţă în valoare de 153,8 milioane lei (73% din totalul creanţelor), ceea ce îi conferă rolul de decident asupra tuturor măsurilor întreprinse în cadrul procedurii.
În prezent, societatea se află în procedura falimentului, dar suspendată, iar în perioada suspendării sentinţei de faliment societatea poate activa sub supravegherea administratorului judiciar.
În documentul oficial obţinut de MEDIAFAX, conducerea AVAS arată că în urmă cu o săptămână, la 16 iulie, a fost prima şedinţă a comitetului creditorilor după suspendarea provizorie a procedurii falimentului, în care AVAS a susţinut continuarea activităţii în condiţii care să nu conducă la un blocaj al societăţii, aprobând atât încasările, cât şi plăţile efectuate începând cu 22 iunie şi până la data şedinţei, dar şi încasările realizate şi pe cele previzionate până la 20 iulie 2012.
De asemenea, AVAS perecizează că a fost de acord cu restrângerea temporară a activităţii din anumite sectoare până la 31 iulie, cu acordarea a 75% din salariu sau concediu fără plată timp de maximum 15 zile/an, soluţii care au fost aplicate şi până la momentul acestei şedinţe, pentru eficientizarea activităţii şi reducerea cheltuielilor.
Conducerea AVAS îl informează pe premierul Victor Ponta că sindicatul Fortus a fost de acord cu aceste puncte de pe ordinea de zi, dar că ANAF s-a opus, insistând ca societatea să intre în faliment.
„Vă informăm că ANAF nu a fost de acord cu aceste puncte de pe ordinea de zi, solicitând date suplimentare pentru aprobarea plăţilor deja efectuate până la data şedinţei comitetului creditorilor, respectiv arătând că va fi de acord cu măsura restructurării activităţii în ceea ce priveşte salariaţii acesteia numai după declararea definitivă şi irevocabilă a stării de faliment a debitoarei Fortus, deşi anterior în procedură acesta a acceptat o astfel de măsură”, se arată în document.
În consecinţă, AVAS solicită sprijinul premierului pentru ca Guvernul să decidă, prin act normativ, transmiterea creanţelor ANAF către AVAS, astfel încât „strategia statului român să urmărească aplicarea unui plan de reorganizare care să conducă la încasarea creanţelor şi salvarea societăţii de la lichidare”, care să aibă ca finalitate contiuarea activităţii şi eventuala privatizare a Fortus Iaşi.
La compania Fortus lucrează în prezent aproximativ 700 de angajaţi.