AVAS devine Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului
„Intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă îngreunează derularea unui segment important al obiectului de activitate al instituţiei (al AVAS – n.r.), făcând practic imposibilă aplicarea procedurii de executare silită, prin corpul de executori proprii, a creanţelor preluate în scopul valorificării şi recuperării. Din acest punct de vedere, un segment important de activitate, aşa cum a fost el stabilit cu organismele internaţionale, la înfiinţarea Autorităţii pentru
Valorificarea Activelor Bancare nu mai poate fi derulat”, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă elaborat de Ministerul Economiei.
Noul act normativ va „acomoda” prevederile de executare silită pe care le derulează AAAS cu cele din Codul de Procedură Fiscală, având în vedere abrogarea prin legea de aprobare a Codului de Procedură Civilă a unor articole specifice din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.51/1998 privind valorificarea activelor statului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu menţinerea unor prevederi specifice activităţii proprii, se menţionează în nota de fundamentare.
De asemenea, activitatea AVAS este îngreunată din cauza blocării conturilor de executorii judecătoreşti, în urma obţinerii de titluri executorii având ca obiect creanţe deţinute împotriva Autorităţii.
„Nu în ultimul rând, AAAS se confruntă cu imposibilitatea aprobării unor documente şi activităţi pe care nu le poate îndeplini întrucât nu există nominalizări pentru membrii Consiliului de Îndrumare şi Supraveghere şi nu sunt, încă, clarificate responsabilităţile în legătură cu coordonare, îndrumarea şi supravegherea activităţii instituţiei”, potrivit notei de fundamentare.
AAAS va fi condusă de un preşedinte, ales de cei cinci membri ai Consiliului de Supraveghere. În Consiliul de Supraveghere vor fi desemnaţi reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Secretariatului General al Guvernului, Băncii Naţionale a României, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi Ministerului Finanţelor Publice.
În proiectul de ordonanţă de urgenţă se precizează că reorganizarea AVAS nu va genera creşterea numărului angajaţilor şi nici a bugetului instituţiei pentru acest an.
„Pentru executarea silită a titlurilor executorii, AAAS îşi poate organiza corpul propriu de executori fiscali. Corpul propriu de executori fiscali se numeşte prin ordin al preşedintelui AAAS şi are competenţă pe întregul teritoriu al ţării”, se arată în nota de fundamentare.
Veniturile obţinute de AAAS din administrarea, valorificarea şi recuperarea creanţelor preluate vor fi virate într-un cont separat de cel în care vor fi vărsate veniturile din privatizări.
Aceste venituri vor fi utilizate pentru plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect creanţe deţinute împotriva AAAS, altele decât cele privind drepturi salariale, stabilite prin titluri executorii, inclusiv sumele datorate păgubiţilor FNI, care au obţinut sentinţe definitive şi irevocabile, instituite cu titlu executoriu.
AAAS va fi subordonată Guvernului şi coordonată de ministrul Economiei.
AVAS are în portofoliu 641 de firme, din care peste 300 sunt în insolvenţă sau lichidare, iar 15 sunt în dizolvare. Autoritatea controlează majoritar 140 de firme, cea mai mare parte fiind în lichidare sau insolvenţă.
Printre cele mai mari companii, în funcţie de valoarea capitalului social, unde instituţia deţine participaţii minoritare se numără Roman Braşov (2,92%), Petrotel Lukoil Ploieşti (0,006%), Mechel Câmpia Turzii (1,02%), Mechel Târgovişte (4,04%), Zahărul Oradea (0,008%), Astra Vagoane Arad (1,36%), Chimcomplex Borzeşti (12,89%), Biofarm (1,04%) sau Laminorul Brăila (0,27%).