Avem 100 de cereri de conectare a prosumatorilor în fiecare zi, trebuie să investim la viteză maximă, dar cadrul de reglementare trebuie să fie potrivit – Volker Raffel, E.On. Miza celor 2 lei la factură
“Am o veste proastă, un comentariu și o veste bună”. Așa și-a început Volker Raffel, CEO al E.On România discursul la ceremonia de debut a forumului regional al energiei FOREN 2024, care a debutat duminică seară la Neptun.
“Dacă continuăm să nu facem nimic, intrăm într-un impas. La finalul anului vom conecta 3.000 MW în fotovoltaic în această țară, și avem momente în care energia distribuitp este sub 3.000 MW. Un exemplu: la Delgaz Grid acum avem 100 într-o singură zi. Asta înseamnă că azi, până acum, am conectat zeci de prosumatori doar în zona noastră din Moldova. Acum doi ani, toți distribuitorii și transportatorii spuneau că este nevoie să investim mai mult dar cu o criză, cu o perioadă de amânare de reglementare, cu necreșterea tarifelor de distribuție am ajuns într-o situație în care nu suntem pregătiți. Acum avem nevoie să schimbăm viteza de investiții la una maximă, altfel nu ajungem la nimic iar dacă sistemul sistemul național ajunge la un impas avem o problemă națională, avem o problemă economică, avem o problemă regională și asta trebuie să evităm.
Suntem gata să investim, dacă cadrul de reglementare este potrivit și despre asta vorbim. Dar cadrul de reglementare îndeplinește și strategia națională de energie a României. Aici a fost chestia rea, acum comentariul”, a spus Volker Raffel.
“Am citit draftul de strategie națională a României pentru energie și am zis: ok, sunt multe elemente foarte bune acolo dar lipsesc încă două lucruri.
Primul este o viziune clară despre piața deschisă, pentru că, dacă avem și prosumatori și generatori mari și importatori și hidrogen, nu mai este posibil ca cineva să ia o decizie singur și reglează tot sistemul. De aceea avem nevoie de o piață cu un preț de referință pentru că doar printr-o piață stabilă, fiabilă, lichidă, cu un preț de referință, România poate să joace rolul unui hub energetic în regiune.
Al doilea lucru care lipsește este rolul rețelelor de distribuție. A venit domnul Scholtz (cancelarul german-m.red.) aici în aprilie și a spus: am făcut o greșeală mare în Germania, nu am investit suficient în rețelele de distribuție, a venit secretarul general al OCDE în România și a spus: dacă vreți să ajungeți în clubul nostru nu uitați să investiți în rețele de distribuție, a venit și șeful Agenției Internaționale pentru Energie și știți deja ce a zis și așa mai departe. Din asta am înțeles că trebuie să investim acum la viteză maximă în rețele de distribuție”, a mai spus șeful E.On România
“Și acum vestea bună: în criza energetică am vorbit despre impactul prețului energiei asupra consumatorilor, economiei și așa mai departe. Acum un an, un competitor de-al nostru a anunțat un preț de 7 lei/kWh, am văzut prețuri de 3 lei, acum nu avem șanse să ajungem la un asemenea preț, să vedem unde ajungem, dar oricum vorbim de un alt preț. Dacă schimbăm viteza de investiții în rețele de distribuție, avem șansa, vorbim în momentul de față cu ANRE dacă creștem tarifele de distribuție cu 3 bani sau cu 5 bani/kWh. Despre asta vorbim, acolo este cheia dacă investim la viteza maximă în rețele de distribuție sau nu. Diferența asta de 2 bani/kWh înseamnă o diferență pentru un client casnic cu 100 kWh – asta este majoritatea clienților noștri – de doar 2 lei pe lună. Și dacă luăm decizia corectă aici atunci putem rezolva problema”, a spus șeful E.On.
Citește și: