Avem 2 milioane de hectare afectate de secetă. Ce măsuri va lua Guvernul

Fermierii afectați de secetă ar putea încasa despăgubiri de 200 de euro pe hectar. În plus, se lucrează la un fond de risc la care vor contribui fermierii cu 3% din subvențiile europene, prin care se vor asigura 7 milioane de hectare.
Alina Stanciu - mar, 20 aug. 2024, 11:27
Avem 2 milioane de hectare afectate de secetă. Ce măsuri va lua Guvernul

Guvernul va acorda fermierilor afectați de secetă 200 de euro pe hectar, ceea ce înseamnă un efort bugetar de 400 de milioane de euro, având în vedere că sunt afectate 2 milioane de hectare, a declarat astăzi Ministerul Agriculturii, Florin Barbu.

„Pentru a trece această perioadă grea, singura soluție ca fermierii să poată însămânța în anul agricol următor este să venim cu sprijin pentru a diminua pierderile pe care le-au avut. (…) Am discutat cu Marcel Ciolacu pentru acordarea a 200 de euro pe hectar ajutor de secetă pentru 2 milioane de hectare. Va trebui să dăm despăgubiri de 400 de milioane de euro”, a declarat ministrul.

3% din subvențiile de la UE vor merge la asigurări

Tot pentru a combate efectele secetei, MADR spune că Guvernul va asigura în caz de secetă 7 milioane de hectare printr-un fond de risc la care vor contribui fermierii cu 3% din subvențiile primite de la Comisia Europeană.

În plus, România va primi anual încă 17 milioane de euro de la UE la care se vor adăuga fonduri de la bugetul de stat astfel ca cele 7 milioane dee hectare să fie asigurate de stat.

Când primesc adeverința de la APIA pentru plata pe suprafața, fermierii vor pimi și prima de asigurare care este undeva la  3.000 de lei pe hectar. Astfel, orice bancă va da linii de credite, fiind asigurate că își vor recupera banii”.

Producții mai mari la grâu. Chiar și la porumb

Potrivit lui Barbu, din punct de vedere  al securității alimentare, incluzând necesarul pentru hrana animalelor și export,  România este asigurată și anual acesta în ciuda secetei.

În plus, spune oficialul MADR, va fi un an agricol cu o producție de grâu cu aproape 1,7 milioane de tone peste cea din 2023. De asemenea, la porumb am putea avea o productie totală de 10-11 milioane de tone, având în vedere că, din cele 2,7 milioane de hectare cultivate, 890-900.000 ha sunt irigate și au randamente la hectar de 12-14 tone.

În România se irigă acum 1,6 milioane de hectare dintr-un total de 2,7 milioane de hectare ce pot fi irigate, având în vedere că aproape 85% din sistemele de irigații folosesc apă din Dunăre.

„În 2027, sigur cele 2,7 milioane de hectare vor fi irigate”, mai spune Barbu.

Cât despre infrastructura secundară de irigații, ministrul spune că în următorii 2 ani și jumătate suprafața irigata va crește cu 660.000 de ha, având în vedere și finanțarea europeană de 400 de milioane de euro pentru care fermierii au depus deja 357 de proiecte în valoare de 550 milioane de euro.

România cultivă pe aproximativ 9 milioane de hectare.

Bani de la BERD pentru irigații. Se dorește reluarea proiectului Siret-Bărăgan

Potrivit lui Barbu, în următoarea perioadă România va accesa un credit BERD în valoare de 1,5 miliarde de euro pentru o perioadă de cinci ani pentru extinderea sistemului de irigații la 2,7 milioane de hectare.

„BERD a fost de acord”, a mai spus ministrul.

În plus, acesta spune că ar putea fi reșapat proiectul ceaușist Siret-Bărăgan.

„În 2019 trebuia începută investiția în canalul Siret-Bărăgan. Eu finalizasem proiectul tehnic și era în achiziție publică pentru execuție. S-a luat o decizie atunci și nu a mai fost scos din achiziție publică. Acum este în achiziție publică pentru proiectare plus execuție. Proiectul este integrat în proiectul de reabilitare a infrastructurii principale de iriații și avem surse de finanțare pentru el la MADR”, a mai explicat ministrul.

Dacă proiectul va fi finalizat, vor putea fi irigate gravitațional, fără consum de energie electrică,  400.000 de hectare.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală americană a redus dobânda de referință cu 0,5%, aceasta fiind prima scădere din ultimii patru ani
Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus miercuri dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual, la un interval cuprins între 4,75% şi 5%, în linie cu estimările, transmite Reuters,......
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii inovative în companii și administrație
MCID alocă 24 de milioane de euro celor șapte centre de inovare digitală din România pentru implementarea de tehnologii ...
Guvernul României a aprobat în ședinta de miercuri, 18 septembrie 2024, Strategia națională pentru dezvoltarea și susținerea ...
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
PAID a efectuat prima plată către un asigurat afectat de inundații la mai puțin de 48 de ore de la notificarea daunei
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a efectuat prima plată la doar 48 de ore de la notificarea daunei, ...
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii în Liban. Mai multe stații de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah au fost detonate
Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea ...