Cine sunt fumătorii români?
În România sunt aproape 5 milioane de fumători. Cei mai mulți dintre ei au între 25 și 44 de ani, locuiesc la oraș și sunt bărbați. Cel mai puțin fumează persoanele trecute de 65 de ani, cei care locuiesc în mediul rural, bărbații cu studii superioare și femeile cu educație primară, arată studiul realizat de Institute for Health Metrics and Evaluation.
Cei mai mulți fumători (43,1% dintre ei) au început să fumeze la vârste cuprinse între 17 și 19 ani, în timp ce un procent semnficativ mai mic (18%) de fumători au început să fumeze după vârsta de 20 de ani.
Majoritatea celor care au început să fumeze înainte să împlinească 15 ani locuiesc în mediul rural, potrivit studiului citat.
Aproape toți românii intervievaţi știu că fumatul cauzează cancer pulmonar
98,3% dintre respondenţi cred că fumatul cauzează cancer pulmonar, în timp ce 94,6% dintre ei sunt de părere că dependența de nicotină provoacă alte tipuri de cancere.
Aproape 90% dintre românii intervievaţi ştiu că fumatul este responsabil pentru declanșarea atacului vascular-cerebral și a infarctului.
Pierderea masei osoase, nașterea prematură și disfuncția erectilă se numără printre afecțiunile de care românii sunt cel mai puțini conștienti că sunt provocate de fumat.
O veste bună: din ce în ce mai mulți români sunt interesați să se lase de fumat
În 2013, aproape 10.000 de români au sunat la numărul gratuit 0800.878.673 (STOPFUMAT), pus la dispoziție în cadrul Programului Național Stop Fumat. Numărul acestora e cel puţin dublu faţă de cel înregistrat în anul 2012, când doar 4.327 de români au apelat linia telefonică pentru a afla informații despre cum se pot lăsa de fumat.