Angajatorii din Japonia şi cei din Taiwan au cel mai mare deficit de candidaţi calificaţi la nivel mondial, arată studiul Manpower. Concret, 86% dintre angajatorii din Japonia şi 73% dintre cei din Taiwan spun că nu găsesc suficienţi candidaţi calificaţi pentru posturile disponibile.
România e pe locul al treilea la nivel mondial în privinţa deficitului de candidaţi calificaţi pentru poziţiile deschise de companii.
72% dintre angajatorii din România intervievaţi de Manpower spun că au întâmpinat greutăţi în 2016 în ceea ce priveşte ocuparea posturilor vacante. Ponderea angajatorilor care se confruntă cu această problemă a crescut cu 11 puncte procentuale faţă de nivelul din 2015, potrivit studiului Manpower.
Turcia, Bulgaria, Grecia, Ungaria urmează în clasamentul statelor care se confruntă cu cel mai mare deficit de candidaţi calificaţi pentru posturile ofertate de companii, arată acelaşi studiu.
Meseriaşii, cel mai greu de recrutat
Din 2012 încoace, posturile cel mai dificil de ocupat sunt cele pentru meseriaşi calificaţi, urmate de cele pentru muncitori necalificaţi, ingineri şi operatori CNC, potrivit studiului Manpower.
Într-o analiză ECONOMICA.NET pe care o puteţi citi aici, am arătat că în ciuda eforturilor autorităţilor de reabilitare a învăţământului profesional, pentru mulţi dintre români meseria nu are prestigiu social şi nu ar recomanda-o apropiaţilor lor. Mai mult, pe tinerii care urmează învăţământul profesional îi aşteaptă în ţară un salariu net lunar de 1.200 lei, care poate creşte în cel puţin 10 ani de muncă la circa 4.500 lei net lunar, dacă angajaţii performează la muncă – semnificativ mai puţin decât ar câştiga în străinătate.
Studiul Manpower arată că în topul posturilor dificil de ocupat urmează în această succesiune: şoferii, personalul pentru hoteluri şi restaurante şi personalul IT, atât programatori şi dezvoltatori, cât şi administratori şi manageri.
Clasamentul celor mai greu de ocupat 10 posturi e completat de reprezentanţii de vânzări, personalul contabil-financiar şi managerii de vânzări, potrivit studiului Manpower.
Principalele motive pentru care angajatorii întâmpină greutăţi în ocuparea posturile vacante sunt:
„Deficitul de talente raportat de angajatorii români a ajuns la o extindere fără precedent în istoria studiului din România, ponderea celor care întâmpină dificultăţi fiind dublă faţă de media europeană. În contextul unor intenţii de angajare favorabile, care în 2016/2017 şi-au atins şi depăşit deja nivelul istoric de optimism, competiţia pentru competenţele de care angajatorii au nevoie va deveni din ce în ce mai acerbă”, spune Corina-Bianca Gonteanu, Director Strategic de Marketing pentru Europa în cadrul ManpowerGroup.
Salarii mai mari sau pachete generoase de beneficii la angajare – soluţiile angajatorilor pentru atragerea oamenilor talentaţi
Aproape jumătate dintre angajatori speră să atragă oameni calificaţi pentru posturile greu de ocupat prin salarii mai mari, iar restul angajatorilor – prin beneficii şi avantaje la angajare, arată studiul Manpower.
De exemplu, Draxlmaier care are 15.000 de angajaţi în România oferea la sfârşitului anului trecut muncitorilor dispuşi să lucreze la fabrica sa din Satu Mare salarii brute lunare de 1.440 lei, şi un pachet generos de beneficii, format din bonus de angajare, echivalentul unui salariu de încadrare, bonus pentru prima angajare, în valoare de 200 lei, patru prime anuale care însumează până la 700 lei, dar şi primă de prezenţă la muncă şi de productivitate.
Într-un interviu acordat în luna noiembrie 2016 pentru publicaţia noastră, oficialii Draxlmaier ne-au spus că cea mai mare problemă întâmpinată de grupul german în ceea ce priveşte recrutarea oamenilor şi retenţia salariaţilor în cele cinci fabrici din ţară este concurenţa ofertelor de locuri de muncă din străinătate – plătite mult peste cât sunt dispuşi angajatorii din ţară să ofere.
Tot mai multe companii cu fabrici în ţară vor să atragă oameni calificaţi prin bonusuri, prime, beneficii
„În ultimii ani, bonusurile au început să se regăsească destul de des în pachetele oferite angajaţilor din producţie, sub diferite forme – bonus de prezenţă, bonus de calitate, bonus de eficienţă, bonus de disciplină -, în funcţie de priorităţile companiei şi comportamentele pe care aceasta încearcă să le stimuleze”, a spus Diana Neagu, consultant la agenţia Manpower din Ploieşti, într-un interviu acordat publicaţiei noastre la finele lunii noiembrie 2016.
Diana Neagu a adăugat că din experienţa sa de recrutare, bonusul de prezenţă reprezintă, de obicei, între 10-12% din salariu. În general, pentru salariul minim pe economie, valoarea cumulată a bonusurilor acordate unui angajat este de 400 lei pe lună, în medie.
Studiul Manpower mai arată că peste jumătate dintre angajatorii intervievaţi preferă să investească în formarea personalului existent pentru ocuparea posturilor cu deficit de angajaţi.
Rezultatele studiului Manpower sunt reprezentative la nivel naţional.
Cercetarea pentru a unsprezecea ediţie a studiului ManpowerGroup privind Deficitul de Talente s-a realizat în trimestrul al treilea din 2016, pe un eşantion de 42.341 de angajatori din 43 de ţări şi teritorii, şi a vizat anii 2016 şi 2017.
Pentru România, cercetarea de teren s-a derulat pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.
Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente se face în România din 2008 încoace, iar la nivel internaţional – din 2006.
ManpowerGroup România este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa românească pe piaţa de recrutare permanentă şi pe bază de contract, evaluare şi selecţie, muncă temporară, payroll, gestiune şi administrare de contracte, externalizare şi consultanţă, şi soluţii privind forţa de muncă.
ManpowerGroup este prezentă în România din 2003 prin brandurile Manpower, Experis, ManpowerGroup Solutions şi Proservia.