Avem bănci mai mici și mai puține, dar „mai românești”. Activele bancare scad ca pondere în PIB, capitalul românesc crește, cu CEC Bank vârf de lance

Pe fondul unei intermedieri financiare scăzute, bancherii subliniază concentrarea care are loc în sistemul bancar prin reducerea numărului de bănci. Achizițiile și fuziunile vor continua, ca și reducerea ponderii activelor bancare în PIB. Totuși, băncile românești prind teren, cea mai mare creștere fiind înregistrată de CEC Bank S.A.. 
Gabriela Ţinteanu - lun, 28 oct. 2024, 22:21
Avem bănci mai mici și mai puține, dar

După cum arată Daniela Ropotă, președinte CFA România, în ultimii șapte ani, numărul băncilor din sistem s-a redus de la 42 la 30, iar tendința de scădere continuă. De asemenea, ponderea activelor bancare în PIB a scăzut până la nivelul de 49,9%, comparativ cu media UE de 216%. Cu toate acestea, avem și un indicator în creștere: ponderea capitalului autohton în PIB, pondere care a început să crească de la an la an.

La ora actuală, capital autohton dețin Banca Transilvania, CEC Bank și Exim Banca Românească și câteva bănci mici. De remarcat este faptul că cea mai dinamică creștere în 2024, la nivel de active, a avut-o CEC Bank.

La sfârșitul lunii septembrie, CEC Bank raporta un profit net de 279,8 milioane de lei în prima jumătate a anului 2024. Banca a continuat să-și consolideze poziția pe piață și a înregistrat o creștere a activelor nete până la 93,23 de miliarde de lei – plus 35% față de perioada similară a anului trecut.

După creșterea de 35% înregistrată de CEC Bank se situează cea consemnată de ING Bank, de 20% în aceeași perioadă de timp. Cea de-a treia creștere a activelor a fost înregistrată de o altă bancă românească, Banca Transilvania, cu 17% ritm de creștere.

Dacă ar fi să realizăm un top cinci ale celor mai mari creșteri de active din 2024 semestrul I am avea CEC Bank cu 35%, ING Bank cu 20%, Banca Transilvania cu 17%, BRD, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank la egalitate, toate cu o creștere de circa 12% a activelor în 2024 față de 2023 și Exim Banca Românească cu o creștere de 8% a activelor.  Chiar și în acest minitop al creșterilor de active, băncile cu capital autohton domină clasamentul.

Chiar dacă în scădere la nivelul lui 2023 ca pondere în PIB, activele sistemului bancar au inregistrat per total o creștere de 13% în semestrul întâi din 2024.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Londra impune sancțiuni împotriva a trei agenții de presă pentru dezinformare cu privire la războiul din Ucraina
Londra impune sancțiuni împotriva a trei agenții de presă pentru dezinformare cu privire la războiul din Ucraina
Regatul Unit a impus luni sancţiuni împotriva a trei agenţii şi trei şefi din cadrul acestora, acuzaţi de încercarea de a recurge la dezinformări pentru "subminarea şi destabilizarea......
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Egiptul vrea să crească producția de gaze naturale din zăcământul offshore Zohr
Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, s-a întâlnit luni cu directorul general al Eni SpA, Claudio Descalzi, pentru ...
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm de ce se întâmplă asta”
Claudia Griech, E.On România: “Semnalele de preț pe care le primim sunt peste cotațiile internaționale, ne întrebăm ...
Claudia Griech, directorul E.On România, spune că ofertele de acum din piața de energie nu permit companiei să aibă ...
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari direcți ai băncii – Gabriela Nistor, CEO, Salt Bank
Salt Bank se va lista la Bursa de Valori, în cel mult patru ani. Cei peste 100.000 de membri fondatori vor deveni acționari ...
În planul multianual pe care l-a conceput, SALT Bank, primul neobank românesc, își dorește ca în maximum patru ani ...