Avem deja deficit de peste 900 de milioane de lei la Fondul Sănătăţii, cel puţin dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, are deficit de peste 900 de milioane de lei în primele două luni ale anului, de peste două ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, reiese dintr-o analiză făcută de Economica.net, pe baza execuţiilor Fondului Sănătăţii.
Cristina Şomănescu - mie, 08 apr. 2020, 18:45
Avem deja deficit de peste 900 de milioane de lei la Fondul Sănătăţii, cel puţin dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) este gestionat de CNAS, iar veniturile sale sunt formate din contribuţiile de asigurări de sănătate (CASS) plătite de salariaţi, dar şi de alte categorii de asiguraţi care achită CASS, din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a  medicamentelor şi din subvenţii. Din banii colectaţi la Fondul Sănătăţii, CNAS plăteşte medicilor, precum şi celorlaţi furnizori de servicii medicale care au încheiat contracte cu Casele de Asigurări de Sănătate, serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor. De asemenea, din Fondul Sănătăţii sunt viraţi bani către spitale ca să acopere majorările de venituri acordate personalului medico-sanitar şi auxiliar, în baza Legii salarizării unice.

Plăţile făcute din Fondul Sănătăţii cresc în continuare într-un ritm mai accelerat decât cel de creştere al încasărilor, reiese din analiza făcută de Economica.net.

Concret, plăţile făcute din FNUASS până la sfârşitul lunii februarie sunt cu peste 12% mai mari decât în perioada identică a anului 2019, în vreme ce încasările la Fond au crescut cu nici 6%, aşa cum vom arăta, pe larg, mai jos.

Plăţile făcute din Fondul Sănătăţii în primele două luni au depăşit 7,43 de miliarde de lei şi sunt cu 12,4% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată analiza făcută de Economica.net.

Unde au mers cei mai mulţi bani colectaţi la Fondul Sănătăţii

Medicamentele, materialele sanitare şi dispozitivele medicale acordate pacienţilor în sistemul asigurărilor sociale de sănătate au costat Fondul Sănătăţii 2,56 de miliarde de lei în primele două ale anului 2020, cu circa 7,6% mai mult decât în perioadă identică a anului 2019.

Serviciile medicale acordate pacienţilor în spitale au costat Fondul Sănătăţii 1,88 de miliarde de lei în primele două luni din acest an, cu aproape 10,2% mai mult decât în ianuarie – februarie 2019, reiese din calculele Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice depăşesc 1,66 de miliarde de lei în primele două luni din 2020 şi suma plătită din FNUASS de la acest capitol e cu 7,81% mai mare decât în perioada identică a anului trecut, conform execuţiilor Fondului, comparate de Economica.net. Cei mai mulţi bani de la acest capitol merg către spitalele publice pentru acoperirea creşterilor de venituri ale personalului din spitale, acordate în baza Legii salarizării unice.

Cel mai mult au crescut veniturile din taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor.

Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sănătate (FNUASS) a avut încasări totale de 6,53 de miliarde de lei în primele două luni din 2020, cu 5,5% mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului 2019, arată analiza Economica.net.

Cele mai mari surse de bani la FNUASS sunt contribuţiile de asigurări de sănătate şi taxa clawback, în primele două luni din 2020 şi din anul 2019.

Suma încasată la Fondul Sănătăţii din contribuţiile de asigurări de sănătate, cea mai mare sursă de bani la FNUASS, se ridică la 5,62 de miliarde de lei în primele două luni din 2020 şi e cu 4,3% mai mare decât în perioada identică a anului 2019, arată calculele făcute de Economica.net pe baza execuţiilor Fondului.

  • Peste 90% din aceşti bani sunt contribuţiile la Sănătate ale salariaţilor. Aceasta, pentru că de la 1 ianuarie 2018 încoace contribuţia de asigurări de sănătate (CASS) cade numai în sarcina salariatului.

Taxa clawback plătită de deţinătorii de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor a adus la Fondul Sănătăţii 934,28 de milioane de lei în primele două luni ale acestui an, cu 20,65% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2019.

Clawback – o taxă pe cifra de afaceri, introdusă în anul 2009 şi aplicată deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă a medicamentelor – a fost recent plafonată de Guvern, în contextul pandemiei de Covid-19.

Economica.net vă aminteşte că pe 27 martie 2020 a intrat în vigoare OUG nr. 31/2020 pentru completarea OUG 77 din 2011, potrivit căreia pentru primul trimestu al anului 2020, valoarea procentului “p”, aferentă contribuţiei clawback pentru primul trimestru din 2020, se plafonează la valoarea de 27,65%, calculată pentru trimestrului IV al anului 2019.

Motivele pentru care Guvernul a plafonat taxa clawback aferentă primului trimestru din acest an:

  • pentru a nu apărea discontinuităţi în aprovizionarea pieţei cu medicamente, caz în care pacienţii ar fi nevoiţi să întrerupă tratamentele pentru afecțiunile de care suferă, cu consecințe deosebit de grave asupra stării lor de sănătate;
  • în condiţiile creşterii nevoii de aprovizionare pentru unităţile sanitare cu medicamente suportate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății, generată de evoluţia situaţiei epidemiologice pe teritoriul României și de evaluarea riscului de sănătate publică pentru perioada imediat următoare, care indică o creştere masivă a numărului de persoane infectate cu coronavirusul SARS-CoV-2, ceea ce conduce la creşterea consumului trimestrial de medicamente, raportat la valoarea BAt de 1.595 milioane lei, aplicabilă pentru trimestrul I al anului 2020;
  • pentru asigurarea continuităţii tratamentului pentru pacienţi, precum şi pentru menţinerea acestei taxe la un nivel sustenabil pentru deținătorii de autorizaţe de punere pe piaţă a medicamentelor;
  • pentru evitarea intrării într-o situaţie de excluziune socială a unui număr mare de pacienţi care nu ar mai putea beneficia de unele medicamente, din cauza nivelului nesustenabil al contribuției trimestriale clawback şi pentru evitarea efectelor negative asupra întregii economii cauzate de măsurile adoptate la nivel naţional şi internațional pentru combaterea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2”, spune Guvernul în actul normativ prin plafonează taxa clawback.

Subvenţiile primite de Fondul Sănătăţii în primele două luni ale acestui an se ridică la 50,9 milioane de lei şi sunt cu 58,35% mai mari decât în perioada ianuarie – februarie 2019, potrivit execuţiilor comparate de Economica.net.

Precizare

La finalul primelor două luni din 2020, FNUASS are venituri, încasate în contul unic, în curs de distribuire, de minus 74,91 de milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...