„În special după invadarea Ucrainei, am asistat la o creştere semnificativă a numărului şi a nivelului de sofisticare a atacurilor cibernetice lansate de actori de stat şi non-stat împotriva partenerilor care împărtăşesc valorile noastre, a entităţilor guvernamentale, operatorilor de servicii esenţiale, IMM-urilor şi cetăţenilor. Avem nevoie de instrumente mai bune, de noi tehnologii, cercetare şi cunoaştere pentru a ţine sub control, a descuraja şi răspunde în mod adecvat la astfel de atacuri. În acest context, vom continua să utilizăm toate resursele de care dispunem pentru a descuraja, perturba şi, dacă va fi necesar, să răspundem în limitele legii la atacurile cibernetice împotriva infrastructurilor noastre critice. (…) În acelaşi timp, personalul nostru de securitate cibernetică nu a crescut suficient de rapid în termeni de efective şi competenţe pentru a ţine pasul. În multe organizaţii, atât publice, cât şi private, multe posturi de securitate cibernetică nu sunt ocupate în prezent. Avem în continuare nevoie de mii de experţi în securitate cibernetică la nivel naţional şi avem nevoie de eforturi comune pentru a găsi o soluţie la acest deficit de talente şi competenţe”, a spus Abrudean, la Bucharest Cybersecurity Conference, organizată de Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, scrie Agerpres.
El a subliniat că, în prezent, există un sentiment crescut de urgenţă pentru a colabora, pentru a creşte securitatea şi rezilienţa şi pentru a crea mecanisme eficiente pentru o mai bună protecţie a operaţiunilor şi infrastructurilor noastre critice.
„Am încredere că investiţiile mari în noi tehnologii şi în infrastructura digitală vor conduce la un accent similar pe securitate şi de aceea este vital să găsim cele mai bune modalităţi pentru a ne proteja de ameninţări cibernetice şi în acelaşi timp să impulsionăm creşterea viitoare”, a punctat secretarul general al Guvernului.