Această creştere în valoare a averilor celor mai bogaţi americani a avut loc în timp ce în aceeaşi perioadă acordarea de alocaţii de şomaj în Statele Unite a depăşit în ultimele cinci săptămâni pragul record de 26 de milioane, aproximativ 16% din forţa de muncă, în urma extinderii măsurilor de carantină impuse pentru a limita pandemia.
Chiar dacă economiile în general se confruntă cu recesiunea, acţiunile unor companii de IT şi platforme care susţin lucrul de acasă ca Zoom au mers pe plus în ultimele săptămâni, pe fondul creşterii folosirii videoconferinţelor şi a altor instrumente de lucru de la distanţă, ceea ce a dus la majorarea averilor nete ale antreprenorilor milionari care deţin cote din astfel de societăţi.
„Este povestea a două pandemii, cu sacrificii foarte inegale”, a remarcat Chuck Collins, coautor al raportului.
În perioada 1 ianuarie – 10 aprilie a.c., 34 dintre primii miliardari ai Americii şi-au înmulţit averile nete cu zeci de milioane de dolari. Potrivit raportului, opt dintre ei, între care Bezos, fondatorul Zoom Eric Yuan şi Elon Musk au înregistrat o creştere de 1 miliard de dolari în averea lor netă totală.
Musk deţine 18,5% din Tesla, acţiunile producătorului de vehicule electrice înregistrând un avans de 73% de la începutul anului. Bezos deţine aproximativ 15,1% din acţiunile Amazon, care anul acesta au urcat cu aproape 31%, în urma creşterii comenzilor pe această platformă, după ce tot mai mulţi oameni au rămas în case.
În ultimul deceniu, averea miliardarilor americani a crescut cu 80,6%, ajustată cu inflaţia, estimează Institutul pentru studii politice.