Avertisment din partea Franţei: „Vom provoca prăbuşirea economiei ruse”
Printre anunţurile făcute în ultimele zile de mai multe ţări europene şi de Statele Unite, pentru a descuraja Rusia să continue atacul asupra Ucrainei, se numără închiderea spaţiilor aeriene, îngheţarea activelor unor personalităţi şi firme din Rusia, reevaluarea unor legături financiare sau comerciale, consemnează agenţia citată.
„Raportul de forţe economice şi financiare este complet în favoarea Uniunii Europene, care acum îşi descoperă puterea economică”, a subliniat Le Maire la postul de radio France Info.
Una din cele mai recente măsuri, blocarea activelor în valută din străinătate ale Băncii Centrale a Rusiei, a provocat luni prăbuşirea cursului rublei, iar mulţi ruşi s-au grăbit să meargă la bănci pentru a retrage numerar.
Moscova a reacţionat de urgenţă, interzicând rezidenţilor să transfere valută în străinătate şi obligând exportatorii din Rusia să îşi schimbe în moneda naţională o mare parte din venituri.
Le Maire a apreciat că activele ruseşti care urmează să fie blocate de aliaţii occidentali sunt echivalente cu „aproape 1000 de miliarde de dolari”. „Vom duce un război economic şi financiar total împotriva Rusiei”, a avertizat el, adăugând că Occidentul este gata să înăsprească şi mai mult sancţiunile împotriva Rusiei, dacă va fi necesar. Ministrul a recunoscut că poporul rus va suferi efectele sancţiunilor impuse „din cauza conducătorului său”.
„Urgenţa este să creştem costul războiului pentru preşedintele (rus Vladimir) Putin”, a arătat luni preşedinţia Franţei, apreciind că sancţiunile deja adoptate fac Rusiei mai mult rău decât se aştepta liderul de la Kremlin.
Întrebat despre activităţile în Rusia ale marilor companii franceze din domeniul energiei TotalEnergies şi Engie, Le Maire a subliniat că acum este „o problemă de principiu să acţionăm cu toată personalitatea politică sau economică apropiată de puterea rusă”.
În ceea ce priveşte TotalEnergies, ministrul a dat asigurări că în următoarele zile se vor lua decizii împreună cu grupul respectiv. El a afirmat că preşedintele TotalEnergies, Patrick Pouyanne, „conştientizează acut gravitatea situaţiei”.
Alte mari companii petroliere, cum ar fi cele britanice Shell şi BP, au anunţat deja că se retrag din proiectele în Rusia şi îşi vor vinde participările pe care le deţin în firmele ruseşti, menţionează AFP.
Referitor la Engie, parteneră în proiectul gazoductului NordStream 2, suspendat de Germania, Le Maire a apreciat că „subiectul este puţin diferit”, deoarece francezii şi-au transformat participarea într-un „împrumut”.
Presiunile asupra marilor grupuri occidentale din domeniul petrolului şi gazelor au crescut după declanşarea conflictului din Ucraina. Prezenţa lor în Rusia contribuie la veniturile Rusiei din exploatarea resurselor energetice, principala sursă de finanţare a ţării.