În iunie, Fitch a înrăutăţit evaluarea acordată „mediului operaţional” din industria bancară a SUA la „AA minus”, de la „AA”, citând presiunile asupra ratingului de credit al ţării, lacunele în cadrul de reglementare şi incertitudinile privind viitoarea traiectorie a majorării dobânzilor, scrie Agerpres.
O altă retrogradare, cu o treaptă, la „A plus”, de la „AA minus”, ar forţa Fitch să reevalueze toate ratingurile atribuite celor peste 70 de bănci americane, a declarat analistul Chris Wolfe pentru CNBC.
Creditorii au fost afectaţi luna aceasta după ce agenţia de evaluare financiară Moody’s a revizuit în scădere ratingurile a 10 bănci americane de mărime medie şi a avertizat că ar putea retrograda calificativele altor instituţii financiare.
În 1 şi 2 august, pieţele bursiere din întreaga lume au înregistrat scăderi semnificative, după decizia Fitch de a scoate SUA din categoria statelor care beneficiază de cel mai bun rating de ţară („AAA”), investitorii preferând să se reorienteze spre active sigure.
În prima zi a acestei luni, agenţia de evaluare financiară a retrogradat, cu o treaptă, ratingul de ţară al SUA, de la „AAA” până la „AA plus”, vorbind de o eroziune a guvernanţei legată de crizele repetate provocate de negocierile pentru majorarea plafonului de îndatorare. Acest anunţ a provocat o cădere imediată, de aproximativ 0,30%, a cursului dolarului în raport cu moneda euro, după care cursul de schimb al monedei americane şi-a revenit uşor.
Potrivit economiştilor, această retrogradare a SUA nu este un semn de slăbiciune pentru creşterea PIB-ului SUA. Economia americană, şi mai ales piaţa muncii, rămân robuste, în pofida majorărilor repetate de dobândă decise de Rezerva Federală (Fed) de mai mult de un an pentru a contracara o inflaţie ridicată.