„România merge pe un drum greşit” – Avertismentul Comisiei Europene înainte de raportul de țară din februarie
„Deși recunoaște necesitatea ca România să recupereze decalajul care o desparte de restul țărilor UE, Comisia a atras în repetate rânduri atenția cu privire la dezechilibrul pe care îl poate crea un model de creștere bazat pe consum. Autoritățile române au fost invitate să reorienteze creșterea către investiții și să reia o serie de reforme structurale atât de necesare”.
Aceasta este o parte din răspunsul acordat de către Comisia Europeană eurodeputatului român Daniel Buda. Acesta a întrebat, în baza Regulamentului de procedură a Parlamentului European (articolul 138-întrebări cu solicitare de răspusn scris), care sunt recomandările Comisiei pentru autoritățile române în ceea ce privește atingerea unui nivel de stabilitate macroeconomică și încurajarea unei creșteri economice reale?
Despre ce s-a întâmplat cu bugetul României în 2019, ECONOMICA.NET a scris pe larg într-un articol mai amplu.
Întrebarea a fost adresată în contextul „creșterii inflației, instabilității sistemului fiscal, devalorizării leului, scumpirilor în lanț”.
Comisia a reiterat faptul că, potrivit raportului de țară din februarie 2019, „România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice legate, în special, de o scădere a competitivității și de o creștere a deficitului de cont curent pe fondul unei politici fiscale expansioniste și al unui mediu de afaceri imprevizibil” și anunță că următorul raport de țară va fi publicat în februarie 2020.
Totodată, Comisia amintește că a avertizat în repetate rânduri România cu privire la pericolul reprezentat de creșterea deficitului său bugetar. Astfel, din primăvara anului 2017 și până în prezent, Consiliul a emis cinci recomandări pentru ajustarea deficitului structural, la care România nu a răspuns prin măsuri efective. La 20 noiembrie 2019, Comisia a propus Consiliului să adopte recomandarea cu numărul șase.
În previziunile sale din toamna anului 2019, Comisia a estimat că inflația totală va atinge 3,9 % în 2019, urmând să scadă până la 3,5 % în 2020.