Avertisment în van. Obama fusese prevenit că datoria SUA o să explodeze
„Din ianuarie 2007, deficitul bugetar pe termen mediu s-a redus cu aproximativ 250 miliarde dolari anual”, spunea memoriul. „Dacă promisiunile de campanie ar fi adoptate, deficitul ar creşte cu încă 100 miliarde dolari pe an. Consecinţa ar fi cea mai mare explozie a datoriei SUA de la al Doilea Razboi Mondial încoace”, precizează memoriul.
Raportul menționează, de asemenea, divergențe imense între părerea lui Peter Orzsag, directorul pe teme de buget care i-a sugerat preşedintelui să-și reducă programele din agendă, ca să nu ajungă la deficite istorice, şi Christina Romer, care urma să ocupe poziția de preşedinte al Consiliului Consultanților Economici, care vroia să-i sugereze planuri de stimulare de două mii de miliarde de dolari, gaură în economie. Dar Summers a argumentat împotriva unui pachet de stimulare atât de mare.
El i-a oferit preşedintelui patru exemple de planuri de stimulare: 550 miliarde dolari, 665 miliarde dolari, 810 miliarde dolari şi de 890 miliarde dolari. Lui Obama nu i s-a oferit niciodată perspectiva unui pachet de stimulare proporţional cu gaura din economie – cunoscută de economişti sub numele de „output gap” – care a fost estimată la două mii de miliarde de dolari în 2009 şi 2010. Summers i-a spus preşedintelui că un pachet mai mare de stimulente ar putea face, de fapt, ca lucrurile să meargă mai rău. „Un pachet de stimulare prea mare ar putea speria piețele şi ar fi contraproductiv”, scria el. Summers a adăugat că niciuna din recomandările sale „nu va aduce rata şomajului la normal, la nivelul de dinainte de recesiune. Pentru a realiza o reducere mai semnificativă a ‘output gap-ului’ este nevoie de un pachet de stimulare de peste o mie de miliarde dolari, pe baza unor ipoteze pur mecanice, care nu ar îndeplini obiectivul, din cauza impactului pe care l-ar avea asupra pieţelor”.
Summers a avertizat în mod special că ar putea exista o reacţie publică la cheltuielile masive si la datoria publică.
„Acest lucru ar putea provoca un şoc considerabil în rândul americanilor şi asupra sistemului politic american, ar putea reduce abilitatea dumneavoastră să vă desfășurați prioritățile de pe agendă şi ar submina încrederea economică într-un moment critic”, precizează memoriul.
Memoriul de 57 de pagini va fi făcut public de către The New Yorker.