„Aveți încredere în știință!” – mesajul specialiștilor în sănătate pentru fumători

Specialiștii prezenți la forumul global „In Focus: Tobacco Harm Reduction” au prezentat rezultatele mai multor studii potrivit cărora alternativele la țigările tradiționale se pot dovedi mai puțin dăunătoare pentru sănătate. Zeci de experți în sănătate și oameni de știință au venit cu studii și dovezi care susțin că orice alternativă la fumat, ce nu presupune arderea tutunului, reduce riscurile asociate fumatului pentru fumători.
Ion Dobreanu - lun, 10 mai 2021, 14:37
„Aveți încredere în știință!” – mesajul specialiștilor în sănătate pentru fumători

Un grup de experți și oameni de știință în domeniul reducerii riscurilor asociate fumatului au prezentat cele mai noi date disponibile despre produsele cu risc redus și țigările electronice în cadrul întâlnirii virtuale „In Focus: Tobacco Harm Reduction”, organizată de Forumul Mondial pe Tutun și Nicotină (Global Tobacco and Nicotine Forum). Grupul a urmărit să evidențieze rolul crucial al științei în furnizarea de date neutre și nepărtinitoare, pentru a ajuta consumatorii să facă alegeri în cunoștință de cauză și care pot reduce riscurile asociate fumatului.

Una dintre cele mai așteptate prezentări a aparținut cercetătorului Riccardo Polosa, profesor de medicină internă la Universitatea din Catania și fondator al Centrului de Excelență pentru Accelerarea Reducerii Riscurilor:

„Atunci când aveți un produs necombustibil, fie că e vorba de țigările electronice, produsele care încălzesc tutunul sau orice altceva, nu este nevoie de un geniu, nu este nevoie de un Leonardo da Vinci pentru a ajunge la concluzia că miile de substanțe chimice produse prin ardere pur și simplu nu sunt acolo. Acest lucru nu înseamnă că sunt lipsite de riscuri sau complet lipsite de substanțe toxice. Nu există nimic fără toxicitate în această viață. Dar, în mod clar, în scopuri de reglementare este important să fie arătat nivelul de reducere.”

Profesorul Polosa a dat exemplu un studiu care a analizat evoluția pacienților care suferă de boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC). Potrivit acestuia, timp de trei ani, o parte din participanți a utilizat dispozitive de încălzire a tutunului, în timp ce cealaltă parte a continuat să fumeze: „Studiul arată îmbunătățiri semnificative și consecvente în ceea ce privește rezultatele clinice, cum ar fi reducerea cu 50 % a ratei de agravare, îmbunătățirea rezistenței la exerciții fizice și menținerea pacientului la un nivel relevant din punct de vedere clinic, precum și o mare îmbunătățire a calității vieții. În schimb, nu s-a observat nicio schimbare în grupul de control de referință al BPOC la pacienții care continuau să fumeze în aceeași perioadă de trei ani. Prin urmare, este puțin probabil ca utilizarea pe termen lung a dispozitivelor de încălzire a tutunului de către pacienții cu BPOC, pacienții cu risc, pacienții care au dezvoltat deja o boală legată de fumat, să ridice probleme de sănătate semnificative”, declară Riccardo Polosa.

În aceeași intervenție, reputatul profesor italian a pus la îndoială toate cercetările științifice care stabilesc o legătură clară între țigările electronice și incidența bolilor pulmonare obstructive cronice și a astmului. Aceste rezultate, potrivit specialistului, ar lăsa consumatorii nedumeriți dacă să continue să utilizeze aceste produse sau să le abandoneze cu totul.

„Cred că o abordare științifică riguroasă a reducerii riscurilor nu ar trebui considerată un obstacol, ci o resursă. O resursă care poate genera știință credibilă, care poate sparge barierele și reduce divergențele dintre cercetători ”, a adăugat prof. Polosa.

Te-ar mai putea interesa și
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Simtel intră și pe piața de furnizare de gaze
Firma de furnizare de energie electrică din cadrul grupului românesc Simtel Team urmează să primească și licența de furnizare de gaze naturale....
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
Peste 1,6 milioane de europeni riscă să își piardă locul de muncă. În România, falimentele merg pe bandă rulantă
După ani cu evoluții sub așteptările aferente unor scenarii de bază, avansul numărului insolvențelor din România ...
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Şeful UniCredit exclude mutarea sediului central în Germania, în cazul unui acord cu Commerzbank
Directorul general al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a exclus mutarea sediului central al băncii în Germania, dacă va achiziţiona ...
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren din România
Calea ferată Brașov – Predeal: Cum arată traseul montan din cabina „Săgeții Roșii”, cel mai nou tren ...
Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), a postat duminică imagini din cabina celui ...