‘Este opinia mea și nu doar a mea. Oricum, pierderile în sistem sunt de 20 de milioane de euro pe zi. Am prieteni care mă sună și mă întreabă ce să mai mănânce și le răspund că ce mănânc și eu, din magazine, pentru că sunt respectate condițiile sanitar-veterinare’, a declarat Vladimir Mănăstireanu.
Întrebat cine ar putea răspunde pentru pierderile suferite de societatea din Călărași dacă se dovedește că aceasta nu are nicio vină în acest scandal al cărnii de pui infestate cu salmonela, președintele ANSVSA a răspuns: ‘Ce fac celelalte organe ale statutului pe evaziune fiscală este treaba lor. Nu știu împotriva cui se vor îndrepta pierderile, dar dacă este evaziune fiscală, asta este viața. Există o autoprotecție a consumatorilor de a nu mai cumpăra de la o societatea implicată într-un scandal’.
Pe de altă parte, președintele ANSVSA a subliniat că în acest caz, siguranța alimentară a cetățeanului nu a fost pusă în pericol.
‘Mergând pas cu pas pe firul verificărilor am descoperit breșele în acest nou scandal. Este vorba de respectarea regulamentelor. Am descoperit pe documentele de la Avicola Călărași că toate analizeze s-au făcut la un laborator privat și au ieșit foarte bine aceste analize. Facem verificări și la acel laborator privat. Am descoperit că ar putea exista probleme pe zona de depozitare la modul general, nu neapărat la lanțurile de magazine. Trebuie să vedem dacă legislația sanitar-veterinară este respectată, dacă personalul are carnetele de sănătate la zi, dacă manipularea se face corespunzător, dacă programul de combatere a rozătoarelor a fost aplicat’, a declarat președintele ANSVSA.
Vladimir Mănăstireanu a precizat că cele mai mari cantități de carne de pui au ajuns în județele București, Brașov, Cluj, Suceava, Brăila și Prahova, și indiferent de ce tulpină de salmonela va fi descoperită, întreaga cantitate de carne cu probleme va fi distrusă.