Avioane de pe Aeroportul din Cluj, blocate la sol. Două avioane cu sezonieri, blocate și la Iași. Update: Ce zice Guvernul

Mai multe avioane de pe Aeroportul din Cluj sunt blocate vineri la sol, anunță România TV. Potrivit unor informații, Ministerul Transporturilor nu ar fi emis încă autorizații de transport pentru zboruri. De asemenea, și pe Aeroportul din Iași, alte două avioane cu muncitori sezonieri sunt blocate la sol, potrivit televiziunilor de știri.
Economica.net - vin, 10 apr. 2020, 07:19
Avioane de pe Aeroportul din Cluj, blocate la sol. Două avioane cu sezonieri, blocate și la Iași. Update: Ce zice Guvernul

Update13.20 

Zborurile cu muncitori sezonieri de pe Aeroportul din Cluj vor fi reluate, acestea fiind decalate cu câteva ore, au anunțat vineri reprezentanții prefecturii din Cluj.

Update 12.40

Ministerul Transporturilor a transmis vineri un comunicat de presă cu privire la transportul muncitorilor sezonieri.

„Având în vedere ultimele evenimente petrecute în cursul zilei de 9 aprilie 2020 pe Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj-Napoca, în legătură cu care Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a anunțat deschiderea unui dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, la nivelul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor sunt realizate verificări privind o serie de aspecte care intră în aria de competență a structurilor din subordinea Ministerului.

Astfel, ministrul Lucian Bode a dispus cercetarea modului în care au fost organizate transporturile rutiere către aeroport din județele de domiciliu ale cetățeniilor care urmau să zboare de pe Aeroportul din Cluj. Prin intermediul Autorității Rutiere Române (ARR) și Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) se va verifica raportarea acestor curse ocazionale efectuate de operatori de transport rutier.

De asemenea, ministrul Lucian Bode a dispus să fie elaborat un Ordin de ministru care să reglementeze procedura referitoare la organizarea grupurilor de lucrători sezonieri care pleacă din România spre alte țări.

Este important să existe o trasabilitate clară a întregii proceduri motiv pentru care au fost cooptați în acest demers reprezentanți ai Ministerului Muncii și Protecției Sociale, ai Ministerului Afacerilor Externe, precum și ai Ministerului Afacerilor Interne.

Procedura stabilită prin Ordin vine în sprijinul cetățenilor care nu trebuie expuși niciunui risc de infectare, precum și în sprijinul aeroporturilor care vor avea foarte bine stabilite procedurile de zbor.

Până la publicarea Ordinului în Monitorul Oficial, toate cursele charter vor fi procesate, astfel încât pasagerii aflați pe aeroporturi să poată pleca spre respectivele destinații.

În urma apariției Ordonanței Militare nr. 8 din 9.04.2020 Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor prin Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) va aviza/aproba orice transport aerian, chiar și de pe acele aeroporturi aflate în subordinea autorităților județene.

AACR a luat un set de măsuri încă din cursul nopții trecute, existând în acest sens o comunicare cu toate aeroporturile din țară referitor la cursele charter pentru transportul lucrătorilor sezonieri din România către alte state.

Astfel, a fost stabilit un ghid de acțiuni obligatorii având următoarele coordonate după care să fie organizată activitatea în aeroporturi:
– Aeroporturile trebuie să fie informate de operatorul aeronavei cu privire la zborurile pe care intenționează să le facă. Aeroportul va trebui să confirme că este de acord cu zborul/zborurile respectiv(e);
– Operatorul de handling (fie că este al aeroportului, fie că este o altă entitate autorizată de AACR) trebuie să confirme că serviciile de handling solicitate se pot realiza cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii COVID 19, adaptate aeroportului în cauză, asigurând astfel protecția pasagerilor procesați, a vizitatorilor și a angajaților aeroportului.

În acest sens s-a recomandat ca, atunci când este confirmată posibilitatea efectuării unui zbor charter, să fie luată în considerare dublarea timpului necesar pentru prelucrarea pasagerilor și a bagajelor față de timpul normal.

Totodată s-a făcut solicitarea să existe o monitorizare continuă a menținerii distanțării sociale în incinta aeroportului și să fie luate imediat măsuri atunci când se constată abateri.

Nu în ultimul rând s-a decis să fie asigurată permanent legătura și coordonarea cu Direcțiile de Sănătate Publică (DSP-urile) locale pentru orice problemă legată de securitate și protecția sănătății angajaților aeroportului, a pasagerilor și a vizitatorilor.”

Știrea inițială

Joi, peste 1.500 de români ce urmau să fie transportați în Germania, au fost înghesuiți în parcarea aeroportului din Cluj, în plină pandemie de coronavirus.

Evenimentul a fost calificat drept inadmisibil de către premierul Ludovic Orban, care i-a cerut joi ministrului Transporturilor Lucian Bode chiar să închidă Aeroportul din Cluj.

În acest caz, autoritățile române au deschis dosar penal.

Germania a anunțat că relaxează condițiile pentru intrarea în țară a muncitorilor străini care vin sezonier pentru a lucra în agricultură. 

Mai multe avioane cu lucrători sezonieri est-europeni au sosit joi pe aeroporturile din Berlin, Hamburg şi Dusseldorf, în pofida restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei cauzate de noul coronavirus.

Lucrătorii au fost supuşi unui control medical la aeroport înainte de a intra în izolare efectivă în timpul lucrului la ferme. Încă un avion urma să sosească vineri în oraşul Karlsruhe, din sud-vestul Germaniei.

Potrivit dpa, România le permite lucrătorilor sezonieri să părăsească ţara, în pofida crizei, iar guvernul german a ajuns săptămâna trecută la un acord pentru a prelua 80.000 de lucrători sezonieri străini în condiţii stricte, sosirile urmând să aibă loc pe parcursul lunilor aprilie şi mai. Un total de 20.000 de lucrători agricoli au fost înregistraţi până acum, a declarat la Koln o purtătoare de cuvânt a companiei Eurowings.

Te-ar mai putea interesa și
Simona Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii va elabora în perioada următoare Strategia Naţională pentru Economie Socială și peste 400 de standarde ocupaţionale
Simona Bucura-Oprescu: Ministerul Muncii va elabora în perioada următoare Strategia Naţională pentru Economie Socială ...
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale va elabora şi implementa în perioada următoare Strategia Naţională pentru Economie Socială, precum şi peste 400 de standarde ocupaţionale,......
Șeful Stellantis Carlos Tavares respinge categoric zvonurile privind o posibilă fuziune între compania pe care o conduce și Ranult
Șeful Stellantis Carlos Tavares respinge categoric zvonurile privind o posibilă fuziune între compania pe care o conduce ...
Zvonurile privind o fuziune între Stellantis şi Renault sunt "pure speculaţii", a afirmat joi directorul general al Stellantis, ...
Eurostat: Locuințele și chiriile din UE s-au scumpit ușor în al doilea trimestru din 2024
Eurostat: Locuințele și chiriile din UE s-au scumpit ușor în al doilea trimestru din 2024
Preţurile locuinţelor în Uniunea Europeană au crescut cu 1,9%, iar chiriile cu 0,7% în trimestrul doi din 2024, comparativ ...
BERD intră în acționariatul producătorului de energie Green Genius, căruia îi oferă o finanțare de 100 de milioane de euro
BERD intră în acționariatul producătorului de energie Green Genius, căruia îi oferă o finanțare de 100 de milioane ...
Green Genius, un important dezvoltator de energie regenerabilă și producător independent de energie deținut de Modus ...