Ministerul Apărării de la Taipei a menţionat că aeronavele, inclusiv avioane de luptă şi drone, au fost detectate începând de la ora 6 a.m. miercuri (22.00 GMT marţi), scrie Agerpres.
Aproximativ 28 de avioane au traversat linia mediană a strâmtorii Taiwan, iar unele avioane de luptă „au traversat canalul Bashi către Pacificul de Vest, pentru a efectua antrenamente maritime şi aeriene comune cu portavionul Shandong”, a transmis ministerul într-un comunicat.
„Forţele armate au monitorizat situaţia şi au însărcinat avioane de patrulare aeriană, nave şi sisteme de rachete terestre să răspundă”, potrivit comunicatului.
Ministerul Apărării din Taiwan a observat o creştere a incursiunilor maritime şi aeriene chineze în jurul insulei în ultimele zile.
Marţi, ministerul a anunţat că a detectat 22 de avioane de luptă şi 20 de nave militare în jurul Taiwanului, între luni şi marţi dimineaţa. Portavionul Shandong a fost detectat luni la aproximativ 60 de mile marine (111 kilometri) sud-est de punctul cel mai sudic al insulei.
Beijingul nu a comentat deocamdată aceste exerciţii, dar Comandamentul teatrului de vest, care organizează manevrele în jurul Taiwanului, a declarat miercuri că o „unitate aeriană” a efectuat antrenament „recent”, pe o rază de câteva „mii de kilometri”, fără a menţiona insula.
Sâmbătă, un purtător de cuvânt al armatei chineze a declarat că soldaţii chinezi rămân „în mod constant în alertă ridicată” după trecerea a două nave, americană şi canadiană, prin strâmtoarea Taiwan.
Marina SUA a explicat că a fost vorba de un distrugător lansator de rachete din clasa Arleigh Burke, USS Ralph Johnson, şi fregata HMCS Ottawa, iar tranzitul a „demonstrat angajamentul Statelor Unite, al aliaţilor lor şi al partenerilor lor în favoarea unei ‘ regiuni indo-pacifice libere şi deschise ‘.
În aprilie, Beijingul a desfăşurat exerciţii militare simulând o încercuire a insulei, după o întâlnire între preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor a SUA, Kevin McCarthy, în California.
Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a unei invazii a Beijingului, care consideră insula autonomă ca parte a teritoriului său, menţionează AFP.