Avioanele lui Tender aterizează în judeţul care are 800 de milioane de euro pentru investiţii

17 05. 2014
fly_28909400

După ce Tarom a renunțat în 1993 la cursele regulate de pe Aeroportul Tulcea, Fly România intră pe o piaţă unde nu are concurenţă și unde aterizează doar cursele charter.

Zborurile pe ruta București – Tulcea vor fi operate de trei ori pe săptămână, în zilele de marți, vineri și duminică. Acestora li se adaugă și cele două zboruri internaționale, cu prețuri începând de la 30 euro: Bergamo – Tulcea, marti și vineri, dar și Frankfurt – Tulcea, în ziua de duminică.

„Economic, cred că așteptările noastre se vor materializa pentru că există potențial. Doresc să fac din aceste operațiuni o afacere. Tulcea reprezintă un punct de dezvoltare pentru turism, dar cred că legăturile aeriene pot dezvolta businessul în general. Cursele regulate vor avea efecte benefice pentru oraș și pentru zonă”, a declarat Ovidiu Tender, proprietarul Ten Airways care operează curse regulate pe piața românească sub brandul Fly România.

Fly România va transporta 100.000 de pasageri anul acesta, veniturile estimate pentru primul an de operare sunt de 15 milioane de euro. 30% dintre acestea vor veni din cursele interne, potrivit declaraţiilor oficiale de la lansarea companiei din luna martie a acestui an, atunci când oficialii companiei precizau că la un grad mediu de încărcare al aeronavelor de 60%, cu bilete vândute la preţul de 69 de euro, compania îşi acoperă costurile de operare.

CITEȘTE ȘI Dupa 21 de ani, Ovidiu Tender resuscitează Aeroportul Tulcea. Aduce primele zboruri regulate

Încrezători în dezvoltarea orașului, dar și a județului, sunt și reprezentanții autorităților locale.

Horia Teodorescu, președintele Consililul Județean Tulcea, a declarat că săptămâna trecută s-a început studiul de fezabilitate pentru drumul expres Constanța-Tulcea-Brăila Galați. Lucrările ar putea fi demarate de-abia peste doi ani, și asta din cauza procesului de expropriere. Finanțarea acestui drum expres, care va lega sud-estul României de viitoarea autorstradă Brăila-Galați-Buzău, va fi realizată integral prin Programul Operaţional Sectorial Transport (POS – T).

În plus, județul Tulcea va beneficia de fonduri de circa 800 milioane de euro pentru dezvoltare pentru perioada 2014-2020 printr-o strategie integrată pe care Consiliul Județean o execută împreună cu Banca Mondială, și care are în spate un instrument financiar ITI (nr. – Investiţii Teritorial Integrate), singurul program pilot de acest gen dezvoltat în România. Banii, 800 de milioane de euro, vor fi redirectionaţi pentru proiecte de infrastructură, sanatate, transport, turism, învățământ.

Recent, premierul Victor Ponta a declarat că există un un proiect referitor la trecerea portului Tulcea în administrare locală, ceea ce va duce la posibilitatea transformării acestuia cu fonduri europene.

De zece ori mai mulți pasageri la Aeroportul din Tulcea

Și Constantin Albu, directorul Aeroportului Tulcea este optimist. Odată cu aceste curse regulate, aeroportul va număra de zece ori mai mulți turiști decât anul trecut.

„Ne așteptăm ca din acest moment (nr. – 16 mai) și până la sfârșitul anului, să avem 20.000 de pasageri pe aeroport, din care jumătate credem că vor fi oameni de afaceri. În plus, lucrăm la un proiect pentru extinderea aeroportului cu un nou terminal intermodal de pasageri și cargo. Acum suntem în faza finalizării procedurilor pentru licitație, dar credem că lucrările vor începe la începutul anului viitor”, a declarat Constantin Albu.

Investiția în noul terminal, cu o capacitate de 400.000 de pasageri este de 14 milioane de euro și va fi realizată tot prin fonduri europene. În 2013, Aeroportul din Tulcea a fost tranzitat de aproape 1.800 de pasageri.