În afară de aceşti doi indieni, alţi 25, dintre care doi minori, rămân în prezent în Franţa după ce au depus cereri de azil, care vor fi examinate pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle din Paris, a precizat prefectura Marne într-un comunicat.
Cei doi indieni suspectaţi de implicare în traficul de persoane, născuţi în 2000 şi 1984, nu au fost puşi sub acuzare, ci plasaţi sub statutul mai favorabil de martori protejaţi şi, prin urmare, au fost eliberaţi luni, după ce au fost interogaţi de un judecător de instrucţie la Paris.
Parchetul din Paris ceruse ca aceştia să fie plasaţi în arest preventiv.
Ancheta judiciară se referă la presupuse fapte de complicitate la intrarea şi şederea ilegală a străinilor în Franţa în cadrul unui grup organizat şi participare la o asociere infracţională, a precizat Parchetul General.
Acuzaţia de trafic organizat de persoane nu a fost reţinută în acest stadiu, deoarece cei 303 indieni s-au îmbarcat de bunăvoie în avion, potrivit unei surse apropiate de acest caz.
Duminică, justiţia a ridicat sechestrul asupra aeronavei, iar autorităţile s-au străduit apoi să „obţină autorizaţiile necesare” pentru ca aceasta să poată decola.
Iniţial avionul trebuia să facă doar o escală tehnică de o oră la Vatry, pentru a se realimenta în drumul său din Dubai (Emiratele Arabe Unite) spre Managua, capitala Nicaraguei, unde pasagerii interogaţi duminică de justiţie au declarat că mergeau într-o excursie turistică. Dar a fost oprit în urma unei sesizări anonime potrivit căreia pasagerii erau susceptibili de a fi victime ale traficului organizat de persoane.
Potrivit unei surse apropiate cazului, aceşti indieni, probabil muncitori în Emiratele Arabe Unite, ar fi plănuit să călătorească în America Centrală pentru a încerca să intre ilegal în Statele Unite sau în Canada.
Doi indieni aflaţi la bordul zborului blocat de joi în regiunea Marne sub suspiciunea de trafic de persoane vor fi prezentaţi luni unui judecător de instrucţie în vederea unei eventuale inculpări, în timp ce majoritatea celorlalţi pasageri urmează să decoleze spre India în cursul zilei de luni, transmite France Presse, relatează Agerpres.
Jurisdicţia Naţională de Combatere a Criminalităţii Organizate (Junalco) a deschis o anchetă pentru complicitate la intrarea şi şederea ilegală a străinilor în Franţa în cadrul unei bande organizate şi participare la o asociaţie criminală, a anunţat Parchetul din Paris pentru AFP.
Cei doi bărbaţi, născuţi în 2000 şi 1984, au fost reţinuţi vineri de poliţie, fiind suspectaţi de implicare în ceea ce ar putea fi o reţea de imigraţie ilegală. Procurorul a cerut ca aceştia să fie arestaţi preventiv.
Avionul care transporta 303 pasageri indieni, al cărui sechestru a fost ridicat duminică de către justiţie, „ar trebui să plece în cursul zilei de astăzi”, a precizat luni pentru AFP prefectura din Marne.
El urmează să zboare spre Mumbai, în India, a declarat pentru AFP Liliana Bakayoko, avocată a companiei Legend Airlines.
„Am obţinut autorizaţia de zbor de la oficialitățile indiene în această dimineaţă, dar încă aşteptăm intervalul orar”, a declarat ea.
Autorizaţiile au fost obţinute de compania aeriană pentru 301 dintre cei 303 pasageri ai zborului, cu excepţia celor două persoane aflate în custodia poliţiei, a adăugat Bakayoko.
Este posibil ca nu toţi să se urce la bord, deoarece se aşteaptă ca 12 solicitanţi de azil să fie mutaţi într-o altă zonă de aşteptare.
Printre aceşti solicitanţi de azil se numără cinci dintre cei unsprezece minori neînsoţiţi (MENA) care se aflau în avion, potrivit Asociaţiei de însoţire educativă din Marne, care a fost desemnată administrator ad-hoc pentru aceşti minori.
În plus, potrivit Lilianei Bakayoko, mulţi nu vor să ajungă în India, ci în Nicaragua, unde primii indieni intervievaţi duminică au spus că vor să meargă pentru turism.
Iniţial, avionul Airbus A340 aparţinând micii companii aeriene româneşti Legend Airlines trebuia să facă doar o escală tehnică de o oră la Vatry, pentru a se realimenta în drumul său de la Dubai (Emiratele Arabe Unite) la Managua, capitala statului Nicaragua. Dar a fost oprit acolo în urma unei sesizări anonime potrivit căreia pasagerii erau susceptibili de a fi victime ale traficului organizat de persoane.
„Nu ştim dacă este vorba de trafic de persoane, de trafic de migranţi sau nici una, nici alta…. Dar am ţinut 303 persoane, bărbaţi, femei şi copii, într-un aeroport timp de trei nopţi şi trei zile. Este surprinzător”, a reacţionat duminică pentru AFP Genevieve Colas, coordonatoarea reţelei de asociaţii Collectif contre la traite des etres humains (Împreună împotriva traficului de persoane), creată de organizaţia Le Secours Catholique-Caritas Franţa.
Prefectura Marne subliniază că în sala de aşteptare a aeroportului, creată de la zero pentru a face faţă acestei situaţii fără precedent, au fost instalate paturi individuale, toalete şi duşuri, precum şi o „zonă familială” pentru a asigura intimitatea părinţilor şi a copiilor.
Prefectura Marne subliniază că în sala de aşteptare a aeroportului, creată de la zero pentru a face faţă acestei situaţii fără precedent, au fost instalate paturi individuale, toalete şi duşuri, precum şi o „zonă familială” pentru a asigura intimitatea părinţilor şi a copiilor.
Potrivit prezentării de pe propriul site, Legend Airlines este o companie aeriană înregistrată în Uniunea Europeană, care a fost înființată în 2020 și are baza la București. Sediul companiei este în orașul Voluntari. Flota acesteia este formată din aeronave din familia Airbus A340, singurele disponibile în România și pregătite pentru zboruri charter și ACMI.
Conform termene.ro, compania are doi acționari, Ramin Youresh (55%) și Timor Shahab (45%), ambii din Afganistan, cu rezidență în Emiratelor Arabe Unite. Ramin Youresh are, potrivit prezentării făcute de site-ul companiei, și cetățenie olandeză. Timor Shahab are, potrivit boardingpass.ro, cetățenie turcă. Cei doi dețin și funcții de conducere în compania aeriană afgană Kam Air.