Avionul cu care ruşii şi chinezii vor să pună la pământ Boeing şi Airbus

Constructorul rus de avioane OAK şi compania chineză Comac se vor asocia într-un joint venture care intenţionează să producă un avion de pasager lung curier capabil să se bată cu modelele giganţilor Boeing şi Airbus.
Economica.net - sâm, 02 iun. 2012, 07:29
Avionul cu care ruşii şi chinezii vor să pună la pământ Boeing şi Airbus

Rusia şi China au hotărât să se asocieze pentru a concura duopolul exercitat de Boeing şi Airbus pe segmenetul aeronavelor lung-curier, scrie presa franceză. Potrivit declaraţiilor ministrului adjunct al industriei de la Moscova, Iuri Sliusar, asocierea dintre OAK, care grupează toate companiile de profil din Rusia, şi compania de stat chineză Comac ar trebui să fie anunţată oficial peste câteva zile, în timpul vizitei pe care preşedintele rus Vladimir Putin o va face la Moscova, în perioada 5-6 iunie.

Avionul cu care ruşii şi chinezii vor să concureze Boieng şi Airbus va fi dezvoltat plecând de la actualul Iliuşin-96, care face parte din aceeaşi clasă ca şi Airbus A330 şi Boieng 777. Nu există foarte multe detalii despre acest proiect, denumit, cel puţin până în prezent, 2020, dar colaborarea dintre ruşi şi chinezi a început de doi ani.

Cvadrimotorul Il-96 este unul dintre avioanele ruseşti lung-curier cele mai performante, beneficiind acum de motoare americane Pratt&Whitney. A zburat pentru prima dată în 1988 şi a intrat în servciciu în decembrie 2002, fiind achiziţionat, evident, de compania aeronatutică rusă Aeroflot. Pentru construcţia noului avion, ruşii vor veni cu tehnologia iar chinezii cu finanţarea: între 7 şi 12 miliarde de dolari, pe şapte ani. Avionul va fi produs în China.

Colaborarea ruso-chineză se pare că nu va fi afectată de recentul accident în care a fost implicat un avion rusesc de ultimă generaţie. Luna trecută, un avion Suhoi Superjet 100 s-a prăbuşit în Indonezia, chiar în timpul unui zbor demonstrativ. 45 de oameni au murit. Mai mulţi oficiali ruşi s-au grăbit să acuze occidentul de sabotaj, susţinând că un radar militar american ar fi blocat echipamentele de la bordul aeronavei.

Presa franceză mai notează că proiectele din industria aeronautică sunt rezultatul unei puternice voinşe politice, mai ales în Rusia şi China. „O alianţă între cele două puteri, care ar intra astfel în clubul granzilor, are sens, mai ales având în vedere nevoia crescândă a celor două state pentru un astfel de avion” explică un expert rus. Mai ales că statul chinez nu are prea mari şanse să-şi găsească parteneri. Nu sunt decât trei producători de aparate de zbor lung-curier: Statele Unite (care nu sunt foarte deschise la parteneriate), Europa şi Rusia.Totuşi, analiştii notează că interesele comerciale şi tehnologice vor prima în faţa celor strategice: „Avionul va trebui să fie competitiv pentru că Partidul Comunist Chinez nu va impune companiilor aeriene să cumpere un avion mai puţin performant decât un Boeing sau un Airbus” spune Boris Rybak, un expert rus.

Totuşi, proiectul are o problemă, care ţine de piaţă. Mai nimeni nu vrea acum avioane cu patru motoare, pentru că exploatarea şi întreţinerea sunt mai scumpe, dar Rybak nu vede i problemă în asta, argumentând cu cererea mare pentru Airbus 380 şi Boeing 747.

Te-ar mai putea interesa și
Vizat de sancţiuni, Lavrov va vizita o ţară din UE pentru prima oară de la începutul războiului în Ucraina – presa din Rusia
Vizat de sancţiuni, Lavrov va vizita o ţară din UE pentru prima oară de la începutul războiului în Ucraina – ...
Ministrul de externe rus Serghei Lavrov intenţionează să viziteze Malta în luna decembrie pentru a participa la o reuniune a Consiliului Ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi......
Autostrada Unirii A8: Ultimul lot din tronsonul montan, trimis la ANAP. Are pasaje și tuneluri pe 70% din traseu
Autostrada Unirii A8: Ultimul lot din tronsonul montan, trimis la ANAP. Are pasaje și tuneluri pe 70% din traseu
Compania Națională de Investiții Rutiere a transmis, astăzi, spre validare către Agenția Națională pentru Achiziții ...
S-a vândut „La Fântâna”. Americanii de la Axel Johnson au cumpărat business-ul creat de antreprenorul Cristian Amza de la Oresa
S-a vândut „La Fântâna”. Americanii de la Axel Johnson au cumpărat business-ul creat de antreprenorul Cristian ...
Compania americană Axel Johnson Inc. (AJI) a achiziționat La Fântâna S.R.L, unul din principalii furnizori pe piața ...
CE Oltenia se pregătește să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe gaze și își angajează avocați. Burduja: “Am fost mai mult decât înțelegători, ajunge!”
CE Oltenia se pregătește să iasă din acordul cu Tinmar pentru constucția noilor capacități în fotovoltaic și pe ...
În condițiile în care proiectele de parcuri fotovoltaice și de grup nou pe gaze care ar fi urmat să fie construite împreună ...