Proiectul, de care se va ocupa compania transnaţională EADS, în parteneriat cu nemţii de la Siemens, vizează conceperea unui avion Airbus cu o capacitate de 90-100 de locuri, destinat curselor regionale, care va beneficia de un sistem de propulsie hibridă. Dead-line: Anul 2030, când noul avion va trebui să zboare pentru prima dată, scrie La Tribune.
Sistemul hibrid presupune o turbină care să funcţioneze cu biocombustibili, alături de mai multe baterii litiu-ion. Propulsia ar urma să fie asigurată de şase motoare electrice.
EADS a semnat deja un memorandum de colaborare cu Siemens pentru a-şi uni eforturile în domeniul cercetării referitoare la propulsia hibridă pentru elicoptere sau pentru avioanele de matri dimensiuni.
Înainte de a demara acest proiect, cei de la EADS “îşi fac mâna” construind avioane cu propulsie electrică de dimensiuni mici. În această vară, compania a prezentat E-fan, un prototip de avion-şcoală cu propulsie electrică, alimentat de baterii litiu-ion. Avionul are doar 9,5 metri, şi poate efectula zboruri de 30 de minute-o oră. Costurile de zbor ar fi cu 50% mai mici decât ale unui avion clasic de aceleaşi dimensiuni, spun cei de la EADS.
Pe lângă economiile de energie sau costurile de întreţinere mai reduse, un astfel de avion ar permite industriei aviatice să se supună condiţiilor de mediu ale reglementarilor, din ce în ce mai dure. Astfel, până în 2050, emisiile de oxizi de azot trebuie să fie cu 90% mai mici decât cele din 2000, gazele cu efect de seră cu 75%, iar nivelul zgomotului trebuie redus cu 65%.
La ora actuală, americanii sunt în faţa europenilor în ceea ce priveşte uzul energiei electrice în avioanele comerciale. Boeing 787 este cel mai avanasat, nu doar din punct de vedere al utilizării bateriilor litiu-ion, cât pentru faptul că energia este folosită la scară mai largă pentru alimentarea diverselor sisteme ale aeronavei, în mod tradiţional hidraulice, ceea ce conduce inclusiv la o scădere a masei aparatului. Spre exemplu, în premieră pentru un avion comercial, sistemul de frânare este electric.
Aceste proiecte apar în contextul în care se discută tot mai des în Franţa despre necesitatea unui proiect al reindustrializării. Ţara este afectată de închideri de capacităţi de producţie, unele companii alegând reolcarea de capacităţi, în special din cauza costurilor mari din Hexagon