Avionul Ryanair deturnat în Belarus – Mărturii ale pasagerilor, reacţii internaţionale şi filmul evenimentelor

24 05. 2021
ryanair belarus atena vilnius minsk

Pasagerii şi echipajul avionului au petrecut aproximativ şapte ore la sol în Minsk înainte ca avionul să decoleze spre Vilnius, a declarat Ryanair într-un comunicat. Avionul a aterizat la ora locală 21:25 (18:25 GMT), scrie Agerpres.

Mărturii ale pasagerilor despre arestarea jurnalistului Roman Protasevici

Zborul Ryanair 4978 îşi începuse deja coborârea spre capitala lituaniană când pilotul a anunţat, fără alte explicaţii, că avionul se va îndrepta brusc spre Minsk, capitala statului vecin, Belarus, transmite Reuters.

Un singur pasager aflat la bordul Boeingului 737 a reacţionat imediat ridicându-se pentru a scoate din spaţiul de depozitare de deasupra un laptop din bagajul de mână pe care l-a dat, împreună cu un telefon mobil, însoţitoarei sale.

Jurnalistul disident belarus Roman Protasevici, căutat în propria ţară pentru rolul jucat în difuzarea uriaşelor proteste ale opoziţiei desfăşurate la Minsk anul trecut, nu a avut prea mult timp la dispoziţie. Minsk se află la mai puţin de 200 de kilometri de Vilnius, de aceea deturnarea avionului a durat câteva minute.

„Când s-a anunţat că vor ateriza la Minsk, Roman s-a ridicat, a deschis compartimentul pentru bagaje, a scos bagaje şi a încercat să împartă lucruri”, a spus un pasagerul lituanian, care s-a identificat doar cu numele Mantas.

„Cred că a greşit. Erau o mulţime de oameni, astfel încât el să-mi poată da lucrurile mie sau altor pasageri şi nu iubitei sale care cred că a fost de asemenea arestată”, a declarat Mantas, epuizat după călătoria începută la Atena cu o escala forţată de aproape şapte ore la Minsk, ajuns în cele din urmă duminică seara la Vilnius.

În apropierea avionului – deşi nu era vizibil pentru Mantas – se afla un avion de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică, la ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, cu scopul de forţa avionul să se îndrepte spre Minsk.

Un alt pasager epuizat, care a vorbit cu reporterii fără a-şi dezvălui numele, a spus că Protasevici arăta „super speriat”.

„L-am privit direct în ochi şi era foarte trist”, a declarat aceasta.

Autorităţile din Belarus au deturnat avionul de linie al companiei Ryanair ce traversa spaţiul său aerian invocând suspiciuni privind o alertă cu bombă, care s-a dovedit falsă.

Protasevici, jurnalistul de 26 de ani, a fost imediat separat de restul pasagerilor la sosirea la Minsk, iar verificarea bagajelor la care au fost folosiţi câini nu a dus la nicio descoperire.

„Am văzut că Roman a fost oprit din cauza unor lucruri din bagaje”, a spus Mantas, adăugând că şi celorlalţi pasageri le-au fost verificate bagajele şi au fost duşi cu autobuzul la un terminal unde au petrecut câteva ore în aşteptarea reîmbarcării pentru continuarea călătoriei la Vilnius.

„Am văzut de la fereastră că Roman stă singur şi un poliţist cu câine încerca să găsească ceva (în bagaj)”.

Un alt pasager, care nu şi-a dezvăluit numele, a declarat presei lituaniene că Protasevici s-a identificat la sosirea oficialilor de securitate din Belarus.”Am văzut cum i-a fost luat paşaportul. Şi-a scos masca şi a spus: „Sunt cutare şi sunt motivul pentru care se întâmplă toate acestea”.

Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a declarat duminică seara târziu, într-o conferinţă de presă, că nici însoţitoarea lui Protasevici nu s-a reîmbarcat pentru zborul de la Minsk la Vilnius al companiei Ryanair.

Avionul de pasageri Ryanair provenind de la Atena a aterizat duminică seara la Vilnius după ce a fost deturnat în Belarus timp de şapte ore, un incident condamnat pe plan internaţional, transmite dpa.

Zborul Ryanair FR4978 se afla în zbor spre destinaţia sa, Vilnius, când autorităţile din Belarus i-au ordonat să aterizeze la Minsk spunând că la bord există o ameninţare la adresa securităţii.

Nicio astfel de ameninţare nu a fost găsită în avion, dar tânărul jurnalist de opoziţie din Belarus, Roman Protasevici (26 de ani), care se afla la bordul aeronavei, a fost arestat.

Pasagerii şi echipajul avionului au petrecut aproximativ şapte ore la sol în Minsk înainte ca avionul să decoleze spre Vilnius, a declarat Ryanair într-un comunicat. Avionul a aterizat la ora locală 21:25 (18:25 GMT).

Declaraţia companiei aeriene irlandeze nu face nicio referire la Protasevici.

În noiembrie 2020, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au înscris pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Protasevici este un fost colaborator al Nexta, instituţie media care a jucat un rol important în contestarea realegerii la scrutinul din 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.

Lituania a discutat cu SUA despre necesitatea unui răspuns transatlantic puternic

Ministrul de externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a informat despre faptul că a discutat duminică cu asistentul secretarului de stat american, Philip Reeker, despre deturnarea avionului Ryanair, îndemnând la un răspuns puternic din partea Occidentului în acest incident fără precedent, informează Reuters.

„În timpul conversaţiei s-a discutat faptul că evenimentul fără precedent trebuie să primească un răspuns transatlantic puternic”, potrivit unei declaraţii a şefului diplomaţiei lituaniene.

Autorităţile din Belarus au recurs la un avion de vânătoare şi au semnalat o falsă alertă cu bombă pentru a forţa un avion al companiei Ryanair ce efectua cursa Atena-Vilnius să aterizeze duminică la Minsk, unde l-au arestat pe pasagerul Roman Protasevici, un tânăr jurnalist de opoziţie din Belarus.

Procurorii lituanieni au lansat o anchetă cu privire la acest incident. Conform unui comunicat al Procuraturii Generale, acuzaţiile care fac obiectul acestei anchete includ deturnarea unui avion în scopuri teroriste şi un tratament aplicat persoanelor ce încalcă tratatele internaţionale.

Premierul lituanian Ingrida Simonyte a informat că mai multe persoane aflate la bordul avionului care a aterizat duminică seara la Vilnius, cu o întârziere de aproape şapte ore, au fost rugate să depună mărturie imediat după sosire.

„Situaţia fără precedent va trebui investigată foarte amănunţit”, a adăugat premierul Lituaniei la aeroport, după întâlnirea cu pasagerii din avionul implicat în incident.

 

MAE: Incidentul – unul deosebit de grav; la bordul aeronavei nu s-au aflat români

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la ”demersul inadmisibil” al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena – Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate.

Potrivit unui comunicat transmis duminică AGERPRES, MAE consideră incidentul ca fiind unul deosebit de grav şi, prin intermediul Ambasadei României la Minsk, a transmis, autorităţilor belaruse, după forţarea aterizării la Minsk, necesitatea ca toţi pasagerii avionului să îşi continue imediat şi în siguranţă călătoria.

Totodată, MAE îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului.

MAE susţine necesitatea demarării de urgenţă a unei investigaţii internaţionale independente care să determine circumstanţele exacte în care acest incident grav s-a produs, mai arată sursa citată.

”Toate aceste elemente de mai sus vor fi comunicate mâine ambasadorului belarus la Bucureşti, care va fi convocat la MAE din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu”, precizează MAE.

MAE a depus eforturi susţinute, încă de la producerea incidentului, prin misiunile diplomatice de la Minsk, Atena şi Vilnius pentru a determina dacă în avion se aflau şi cetăţeni români.

”Din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din localitate pentru clarificarea situaţiei, dar, având în vedere dificultatea de a relaţiona cu autorităţile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau şi cetăţeni români”, menţionează Ministerul român de Externe.

Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius şi a fost în contact permanent cu autorităţile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinaţie. Autorităţile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetăţean român.

MAE precizează că nu a fost primită, pe parcursul evoluţiei acestei situaţii, nicio solicitare de asistenţă consulară din partea vreunui cetăţean român.

 

Liderii europeni vor discuta la summit despre posibile sancţiuni împotriva Belarusului

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European, potrivit AFP.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, va include pe ordinea de zi a summitului incidentul cu avionul Boeing al Ryanair deviat duminică, „iar cu această ocazie vor fi discutate consecinţele şi posibilele sancţiuni”, a scris duminică seară pe Twitter purtătorul de cuvânt citat.

UE se pregătea deja să înmulţească sancţiunile preexistente împotriva regimului din Belarus.

În acelaşi timp, Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei deviate la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului, potrivit Reuters.

Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

Lituania a cerut de asemenea aliaţilor săi din UE să îi convoace pe ambasadorii Belarusului pentru a protesta împotriva folosirii de avioane militare pentru a deturna aeronave civile.

Acest tip de situaţie va avea consecinţe – Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi

Aterizarea forţată a unui avion Ryanair la Minsk trebuie să aibă consecinţe, a transmis duminică Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, după ce Lituania a cerut statelor membre ale UE să recomande ca avioanele să evite spaţiul aerian al Belarusului, potrivit Reuters.

„Trebuie să verificăm toate faptele şi toţi pasagerii aflaţi la bord. Nu putem face asta până la sosirea (avionului Ryanair) la Vilnius”, a scris Adina Vălean pe contul său de Twitter.

„Acest tip de situaţie va avea consecinţe”, a adăugat ea.

Şefii de stat şi de guvern din ţările membre ale Uniunii Europene, care se vor reuni luni şi marţi la Bruxelles, vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie care zbura între Atena şi Vilnius să aterizeze la Minsk, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al Consiliului European.

UE cere Minskului să permită plecarea avionului deviat cu toţi pasagerii de la bord

Liderii Uniunii Europene au făcut apel la Belarus să permită plecarea avionului Ryanair deviat şi forţat să aterizeze duminică la Minsk şi să lase toţi pasagerii să îşi continue călătoria, spunând că este „o acţiune total inacceptabilă”, relatează AFP.

„Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, în contextul în care Minskul l-a arestat pe opozantul Roman Protasevici, prezent în avion.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut de asemenea apel la Belarus să permită ca toţi pasagerii din avion să îşi continue călătoria.

Mai multe guverne europene au condamnat duminică arestarea de către autorităţile belaruse, pe aeroportul din Minsk, a lui Roman Protasevici, după ce acestea au forţat aterizarea avionului în care se afla opozantul şi care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a calificat gestul drept „un act de terorism de stat”. El a scris pe Twitter că i-a cerut preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, ca UE să discute de luni despre „sancţiuni imediate” împotriva Belarusului, adăugând că arestarea opozantului „nu poate rămâne nepedepsită”.

Franţa a denunţat la rândul său „deturnarea” avionului de către autorităţile din Belarus şi a cerut „un răspuns ferm şi unit” al celor 27 de state membre ale UE.

„Deturnarea de către autorităţile belaruse a unui zbor Ryanair este inacceptabilă. Este indispensabil un răspuns ferm şi unit al europenilor”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian.

De asemenea, Germania, prin vocea unui înalt oficial al Ministerului de Externe, a cerut „o explicaţie imediată” de la Belarus.

Anterior, preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a spus că este vorba de un „act abject” din partea Belarusului. Lituania i-a acordat statut de refugiat lui Roman Protasevici.

Canalul de Telegram de opoziţie Nexta din Belarus a anunţat duminică faptul că unul dintre foştii săi colaboratori a fost reţinut după aterizarea de urgenţă la Minsk a avionului civil în care se afla şi care se îndrepta spre Vilnius, denunţând o nouă măsură de represiune din partea regimului preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Roman Protasevici, 26 de ani, a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul care provenea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.

Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei „alerte cu bombă”. Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.

În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.

Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.