Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul chinez poate cere daune statului

Adoptarea Legii 5G în forma actuală ar putea costa industria de telecomunicații din România între 2,7 și 4,2 miliarde de euro în următorii 10 ani, potrivit estimărilor din raportul emis de firma de avocatură Dentons, una dintre cele mai mari la nivel mondial, și cea de consultanță Audytel, la solicitarea Huawei. Totodată, pierderile Huawei s-ar ridica la peste 2,7 miliarde, iar producătorul chinez ar putea ataca România la Curtea Internaţională de Arbitraj pentru a cere daune.
Lidia Neagu - mar, 11 mai 2021, 22:07
Avocaţi: Excluderea Huawei de la licitaţia 5G duce la pierderi de miliarde euro pentru companie şi industrie. Producătorul chinez poate cere daune statului

Acest lucru ar fi o consecință directă a înlocuirii forțate a echipamentelor de rețea în urma utilizării criteriilor politice în locul celor tehnice în ceea ce privește selecția furnizorilor.

„Primul rezultat al interzicerii Huawei este întârzierea implementării reţelei 5G, ceea ce va avea apoi câteva consecinţe. Operatorii vor fi forţaţi să plătească mai mult pentru echipamente şi vor avea şi alte costuri adiţionale pentru înlocuirea echipamentelor actuale. Mai târziu, vor apărea şi pierderi legate de întârzierea veniturilor din serviciile 5G. De asemenea, utilizatorii finali vor fi afectaţi din cauza faptului serviciile nu vor fi disponibile”, a spus Emil Konarzewsi, reprezentat al Audytel, într-un eveniment organizat online.

Potrivit acestuia, o perioadă mai lungă de lansare a rețelelor 5G în România ar întârzia inevitabil adoptarea acestei noi tehnologii în rândul abonaților, determinând o reducere a veniturilor operatorilor cu 1,4 miliarde de euro pe parcursul a zece ani.

Un alt efect direct al adoptării Legii 5G în actuala formă ar fi o creștere de circa 20% a prețurilor echipamentelor furnizate de alți producători, din cauza presiunii concurențiale scăzute, precum și o întârziere de implementare a rețelelor 5G de 14 luni, comparativ cu scenariul de bază.

Acesta a explicat diferenţa mare între cele două costuri estimate, de 2,7 şi 4,2 miliarde de euro, prin „incertitudinea unui parametru”, respectiv termenul pentru implementarea 5G.

„Am făcut estimarea pentru întârzierea de 14 luni în luna noiembrie 2020, şi încă nu s-a întâmplat nimic în această direcţie. Suntem mai aproape acum de valoarea de 4,2 miliarde de euro pentru că deja este o întârziere de şase luni”, a explicat Konarzewsi.

Întârzierile în lansarea 5G, disponibilitatea limitată a noilor tehnologii în România, prețuri mai mari pentru abonați și pierderi de mai multe miliarde s-ar număra de asemenea printre efectele adoptării în actuala formă a Proiectului de Lege aflat în dezbaterea Parlamentului, în procedură de urgență.

Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi afectați, de asemenea, atât în ​​ceea ce privește creșterea costurilor (dintre care cea mai importantă este creșterea prețului echipamentelor 5G RAN și schimbul de echipamente de rețea de bază), cât și scăderea veniturilor.

Consecința pentru consumatorii români ar fi, cel mai probabil, creșterea costurilor pentru utilizarea serviciilor de telecomunicații.

Proiectul de Lege propune modificări semnificative în cadrul de reglementare actual. O schimbare majoră este introducerea evaluărilor riscurilor pentru furnizorii de software sau hardware, relevanți pentru securitatea cibernetică națională și, implicit, pentru securitatea națională în general. Potrivit autorilor raportului, există îngrijorări serioase privind modul subiectiv în care aceste evaluări vor fi făcute.

Ce efecte ar avea excluderea Huawei din România, potrivit avocaţilor

Autorii studiului au identificat mai multe posibile efecte economice dacă proiectul de lege va fi adoptat în forma actuală. Enumerăm mai jos o parte dintre acestea:

  1. Piața de telefonie mobilă din România se confruntă cu o investiție combinată de 4 miliarde de euro în lansarea rețelei 5G în următorii 5 ani.
  2. Compania Huawei, dacă ar fi exclusă de la livrările către piața românească, ar suferi o pierdere combinată de peste 2,7 miliarde de euro pe parcursul a 10 ani, din care cea mai mare parte rezultă din vânzările nerealizate de bunuri și servicii.
  3. Interzicerea Huawei de la livrările către piața din România în conformitate cu Proiectul de Lege ar costa industria locală de telecomunicații între 2,7 miliarde de euro 2 și 4,2 miliarde de euro pe o perioadă de 10 ani.
  4. Primul impact negativ al Proiectului de Lege pentru operatorii de rețea va fi înlocuirea forțată a tuturor echipamentelor lor actuale fabricate de Huawei în doar 5 ani, ceea ce i-ar costa 735 milioane de euro în Capex (achiziționarea de echipamente noi) și Opex (înlocuirea de servicii).
  5. În absența livrărilor de la Huawei, prețurile echipamentelor de rețea 5G ale altor furnizori ar crește cu 20% din cauza presiunii concurențiale scăzute.
  6. Creșterea costului echipamentelor 5G înseamnă cheltuieli suplimentare ale operatorilor de telefonie mobilă în valoare totală de peste 412 milioane de euro (inclusiv costuri de întreținere crescute).
  7. În plus, operatorii români de telefonie mobilă ar plăti suplimentar aproximativ 96 milioane de euro pentru consumul crescut de energie al dispozitivelor non-Huawei.
  8. Datorită presiunii concurențiale a pieței de telefonie mobilă, operatorii de telefonie mobilă ar prefera să-și repartizeze investițiile în 5G pe perioade mai lungi de timp, proporțional cu creșterea prețurilor echipamentelor, ceea ce ar însemna o lansare mai lungă cu aproximativ 14 luni.
  9. Perioada mai lungă de lansare a rețelei 5G i-ar împiedica accesibilitatea, ceea ce ar întârzia inevitabil adoptarea acestei noi tehnologii în rândul abonaților, ceea ce la rândul său ar reduce veniturile operatorilor cu 1,4 miliarde de euro pe parcursul a 10 ani.
  10. Orice întârziere suplimentară în lansarea rețelei 5G va afecta veniturile operatorului și, mai mult, pierderea totalizând peste 4,2 miliarde de euro dacă perioada de incertitudine a pieței depășește 24 de luni.

Huawei ar putea cere daune statului român la tribunale de arbitraj internațional

Mai mult, susțin autorii raportului, nu trebuie ignorat un scenariu în care poziția Trezoreriei Statului se poate agrava din cauza amenințării destul de reale a unor cazuri de daune multiple aduse în fața tribunalelor internaționale de arbitraj de către acei subiecți ale căror interese sunt afectate negativ de Proiectul de Lege și care provin din țări non-UE, protejați prin Tratate Bilaterale de Investiții cu România. În special, o bază solidă pentru cazurile de daune ar putea fi Tratatul de Investiții Bilaterale România-China, care ar putea reprezenta un instrument de recurs al Huawei la arbitrajul internațional.

De asemenea, o posibilă consecință a Proiectului de Lege este amenințarea reprezentată de o decizie administrativă arbitrară care interzice anumitor furnizori (cel mai probabil din afara UE și din afara NATO) să livreze orice  echipament la nivel de operator pentru piața din România, cu condiția ca furnizorul în cauză să nu îndeplinească criteriile de origine stabilite și determinate de CSAT.

Raul Mihu, partener al firmei de avocatură Dentons, prezent la rândul său în cadrul evenimentului amintit mai sus, a explicat că actuala formă a proiectului de lege 5G ar putea afecta și producători europeni, nu doar pe Huawei.

„Dacă eşti acuzat că ai vrut să dai mită în altă ţară, te descalifici la licitaţia din România pentru că una dintre condițiile cumulative pe care un producător trebuie să le îndeplinească pentru a obține avizul CSAT este acela de a nu avea un istoric de conduită corporativă neetică. Ori foarte multe companii inclusiv din UE au avut astfel de probleme. Ar fi o problemă de concurență și dacă rămân doi mari producători de echipamente 5G (n.a Nokia și Ericsson), dar imaginați-vă dacă ar mai fi exclus unul”, a spus Mihu.

Mihu nu a menţionat un anumit producător de echipamente, însă cel mai probabil s-a referit la compania suedeză Ericsson, care, în 2019, a acceptat să plătească peste un miliard de dolari pentru închiderea unor investigaţii de corupţie în SUA.

Concluziile experților de la Dentons și Audytel sunt că, din punct de vedere pur economic, nu există nicio justificare pentru adoptarea în forma actuală a unui Proiect de Lege care pare a avea impact negativ la nivelul economiei în ansamblu.

Pe de altă parte, premierul Florin Cîţu a afirmat, luni, că proiectul legii 5G va fi adoptat de Parlament în procedură de urgenţă, aşa cum a stabilit Guvernul.

Puteţi citi AICI ce prevede actul normativ care transpune în legislația națională Memorandumul 5G semnat de România cu SUA.
Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...