În cadrul unui webinar organizat de casa de avocatură RTPR, avocaţii şi invitaţii lor au încercat să arate situaţia actuală a firmelor din România şi să ofere soluţii pentru a le ajuta să iasă sau să traverseze mai uşor criza economică. Astfel, Andreea Burtoiu, avocat specializat în banking şi finanţări la RTPR, spune că deja în zona corporate sunt vizibile efectele pandemiei cu coronavirus. „Deja se simte puternic o reducere a cash flow-ului din cauza scăderii cererii, iar insolvenţele nu sunt exclus să apară în perioada următopare. Dar nu recomandăm aceasta. De asemenea se observă o reducere a finanţărilor active şi mai ales a celor noi acordate de bănci”, precizează Burtoiu.
Avocata RTPR spune chiar că lucrează la un caz de restructurarea extrajudiciară, o soluţie care împiedică firmele să intre în insolvenţă şi care presupune o restructurare a business-ului, poate chiar vânzarea unei părţi din afacere şi o informare mult mai activă a finanţatorului, cam odată ladouă săptămâni.
Poliana Gogu-Naum, avocat specializat în banking şi finanţări la RTPR, salută posibilitatea ca guvernul să prelungească cele perioada de depunere a solicitării de amânare a ratelor la bănci,în baza OUG 37/2020. Ea precizează că, din fericire, încă nu avem o insolvenţă generată de pandemia Covid 19, deşi în timpul crizei din 2008 – 2009 au existat destul de multe. Ordonanţa 37 oferă o gură de aer şi pentru debitorii persoane juridice,care au posibilitatea să îşi prelungească perioada de finanţare activă, chiar în condiţiile scăderii activităţii.
Conform datelor oferite de Asociaţia Română a Băncilor sunt circa 10.000 de debitori afectaţi din zona corporate şi care au depus déjà cererile de suspendare. „Din informaţiile noastre cele mai multe firme care fie au apelat la moratoriul oferit de OUG 37, fie caută alte soluţii de finanţare sunt din zona agriculturii şi din farma”, spune avocata Poliana Gogu-Naum.
Ordonanţa are meritul de a nu încărca bilanţul băncilor prin faptul că acestea nu sunt obligate să constituie provizioane, iar societăţile care nu îndeplinesc condiţiile ordonanţei, de descreştere a activităţii sau nu au obiectul de activitate atins de prevederile din perioada stării de urgenţă, pot face o rescadenţare a împrumutului cu banca sau pot apela la restructurarea extra judiciară.