Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman susțin că acesta beneficiază de imunitate, după ce a devenit prim-ministru
Prinţul Mohammed bin Salman, supranumit MBS, omniprezent în instituţiile cele mai importante ale ţării, a fost numit prim-ministru prin decret regal săptămâna trecută, criticii puterii saudite estimând că încearcă astfel să evite procese în străinătate.
Decretul legal „nu lasă nicio îndoială asupra faptului că prinţul moştenitor are dreptul la o imunitate datorită statutului său”, au declarat avocaţii săi într-un document depus luni în cadrul unei proceduri declanşate în 2020 de Hatice Cengiz, logodnica jurnalistului asasinat Jamal Khashoggi.
Khashoggi a fost un apropiat al regimului saudit, după care a devenit unul dintre cei mai importanţi critici. El a fost ucis şi dezmembrat în consulatul saudit de la Istanbul în 2018, provocând un val de revoltă la nivel mondial şi o izolare a lui MBS, acuzat de serviciile de informaţii americane că a aprobat asasinatul.
Autorităţile saudite au negat mereu implicarea prinţului în acesată crimă.
Administraţia americană a lui Joe Biden nu a anunţat încă dacă, în aprecierea sa, MBS poate beneficia de imunitate.
Justiţia i-a dat termen până pe 3 octombrie pentru a-şi exprima poziţia în această chestiune. Vineri, invocând noua funcţie ocupată de prinţul moştenitor, administraţia a cerut un răgaz suplimentar, noul termen fiind 17 noiembrie.
MBS este de asemenea citat într-o plângere depusă de Saad Aljabri, un fost înalt responsabil al serviciilor de informaţii saudite, căzut în dizgraţie după ascensiunea prinţului moştenitor în 2017.
Saad Aljabri, care trăieşte în exil în Canada, l-a acuzat pe MBS că a încercat, fără succes, să-l atragă în Arabia Saudită şi apoi, că a trimis „un grup de asasini plătiţi” pentru a-l ucide în Canada, majoritatea presupuşilor asasini fiind totuşi respinşi la frontieră.
Vineri, un judecător a acceptat o cerere de respingere a acestui dosar, declarând că tribunalul său nu este compentent pentru cvasi-totalitatea persoanelor denunţate de Aljabri, între care şi Mohammed bin Salman.