Avocatul Biriş îl apără pe demnitarul Biriş: Nu de la mine aţi aflat de Fusilier? Ştiţi de ce îşi fac românii offshore?
Economica: Ce relaţie aţi avut cu Mossack Fonseca?
Ca să vorbim de o relaţie între două entităţi, trebuie să existe o relaţie contractuală. Unii să-i plătească pe alţii pentru ceva ce au făcut. Nu a existat niciodata o relaţie de afaceri între Biriş Goran, între mine sau partenerii mei, cu Mossack Fonseca. Faptul că o firmă care apare în acest dosar a fost asistată de noi într-un litigiu este o chestie de evidenţă publică. Avocaţii lucrează uneori, pe bază de mandat, inclusiv cu oameni pe care nu-i văd niciodată. În această situaţie, ca în multe altele, un client ne-a contactat că are nevoie de asistenţă juridică în România. Simber se cheamă şi i-am asistat aici în instanţă. By the way, chiar dacă e înfiinţată de Fonseca sau alţii, nu înseamnă că această firmă a făcut vreo infracţiune. Dar cu Fonseca n-am avut niciodată o relaţie directă.
Niciodată noi ca avocaţi n-am luat comisioane de la alţii că am lucrat pentru dânşii. Ştiţi de ce? Nu mai poţi să fii independent. În momentul în care tu ca avocat iei comision, ai tot interesul ca tranzacţia să se întâmple. Pe rate orare nu faci banii ăştia şi poate munceşti şi sute de ore. Brokerul sau notarul care ia comision la o tranzacţie imobiliară, de exemplu, ia de multe ori peste ce iei tu poate în mii de ore de muncă. Dacă aş lua comision, apare tentaţia asta. Te uiţi în documente şi vezi că apare ceva care ar face ca tranzacţia să nu se întâmple. Şi închizi ochii la acel detaliu. Şi apare conflictul de interese. Iar asta este cea mai sigură cale să-ţi distrugi reputaţia pe piaţă.
Economica: Explicaţi-ne şi de ce aveţi în declaraţia de avere o firmă în offshore.
E o companie pe care am înfiinţat-o cu colegii mei în scopul de a face nişte investiţii. În primul rând. De unde se ştie de existenţa acestei firme? Între timp am închis-o că n-avea activitate, dar asta e altă treabă. De la mine, nu? Din declaraţia mea de interese (din 2012 n.r.). Puteam să folosesc serviciile unui trustee şi să nu fac transparentă deţinerea mea în firma din Cipru? Da. Este de notorietate faptul că în Cipru există posibilitatea legală ca numele asociaţilor să nu apară la Registrul Comerţului. Nu am simţit nevoia să-mi ascund numele în spatele unui trustee. De ce? Pentru că n-am avut nici un interes să fac asta.
Economica: Ce se întâmplă cu ea?
Am lichidat-o. În următoarea declaraţie de avere nu va mai apărea. Acea companie, din păcate pentru mine, n-a avut niciodată venit. A avut nişte deţineri în Români, dar n-a produs. Am inclusiv foaia de la service providerul din Cipru în acest sens. Dacă făcea, le dădeam ca dividend şi le-aş fi declarat în România.
De ce îşi fac românii offshore
Să vă mai zic ceva. De ce mulţi români şi-au făcut offshore?
De ce?
Pentru că am avut o legislaţie… ineficientă de impozitare în România. Care făcea dublă impozitare pe aceleaşi câştiguri. Nu întotdeauna e rentabil să investeşti în nume personal. De multe ori ai nevoia unui vehicul. Dacă aş fi făcut holding în România, iar ăla ar fi obţinut nişte câştiguri din capital. Investeşti, dezvolţi, vinzi. Ai fi plătit o dată impozit pe profit şi încă o dată impozit pe dividende. Şi atunci, ca să evit dubla impunere, în mod legal, s-a încetăţenit că holdingurile prin care se investeşte în România nu sunt din România.
Bani plecaţi
Aşadar, pentru că n-am fost în stare să facem o legislaţie bună în România, banii au plecat la alţii. Din 2007. Nu e vorba de banii din bănci, că holdingurile de genul ăsta au şi bani în băncile din ţară. Că nu asta e problema. Dar dacă eram deştepţi şi făceam o legislaţie prietenoasă, companiile astea se înfiinţau aici. Onorarii, bani din consultanţă, salarii pentru funcţionari. Consum şi salarii pentru oamenii care le dădeau de la servicii până la mâncare acestor salariaţi care administrau crearea şi întreţinerea administrativă a holdingului. Au nevoie de birouri. Că dacă vrei să ieşi în lume, nu mai poţi să faci consultanţă din apartament. Mai vin nişte investitori pe-aici, trebuie să treacă şi ei printr-un hotel. Asta înseamnă să gândeşti proactiv.
În loc să creezi piaţă pentru consultanţi şi servicii profesionale cu valoare adăugată mare aici, noi am scăpat sursa asta de câştig în paradisurile fiscale.
Nimic nu s-a făcut. Cu o excepţie. Am lansat o idee pe care a aplicat-o Ponta. Scutirea de impozit pe câştigurile de capital dacă deţii mai mult de 10% pe timp mai lung de un an. Şi mă bucur că s-a întâmplat. Noi putem să îmbunătăţim regimul holdingului în România şi să ne folosim de poziţia noastră strategică să devenim un hub zonal pentru investiţii.
Economica: Cum vi se pare că aţi intrat în mijlocul acestui scandal legat de offshore?
Numai cine nu munceşte nu se plăteşte. Discuţia asta face parte dintr-un curent care sper să ducă la sfârşitul zilei la o legislaţie mai eficientă. Sper că genul acesta de subiecte ne va trezi. Ce ne dorim de fapt? Eu nu vreau să plec. Nu vreau să-mi vizitez copiii prin alte ţări pentru că au plecat spre meleaguri mai bune. La asta sper că va ajuta duşul ăsta rece. Că e un duş rece pentru foarte multă lume.
Economica: Dar aţi picat chiar în mijlocul scandalului offshore. Cine ce are cu dumneavoastră?
Nu vreau să discut despre asta. Se ştiu ei.