Rădulescu a precizat că acest statut, dobândit în 21 martie, este provizoriu şi devine definitiv după un an, dar că ambele au aceeaşi valoare şi conferă aceleaşi drepturi.
El a explicat că solicitarea acestui statut a fost făcută în baza Convenţiei ONU pentru refugiaţi din 1956, ratificată şi de România.
” O protejeaza de eventuale cereri de extrădare. Este dreptul dumneai să beneficieze de dreptul la apărare, să aibă ultimul cuvânt. Am solicitat ca audierea să fie făcută prin mijloace tehnice la distanţă.”, a menţionat avocatul Veronel Rădulescu, care a precizat că a şi solicitat audierea clientei sale prin mijloace tehnice la distanţă sau prin comisie rogatorie, conform Constituţiei şi legilor în vigoare, aceasta beneficiind de toate atributele dreptului la apărare.
De asemenea, Rădulescu a menţionat că a fost depus un document prin care Elena Udrea a solictat statului Costa Rica să îi spună în scris care sunt drepturle şi obligaţiile care decurg din statutul său de refugiat politic.
El a argumentat v „temerile Elenei Udrea că nu are un proces echitabil nu sunt doar ale domniei sale”.
„Temerile cred că sunt justificate, dar dacă vă aminţiti, cred că decizia pe care a luat-o doamna Udrea a fost luată când a fost schimbat completul de judecată”, a adăugat apărătorul Elenei Udrea.
Întrebat în legătură cu starea de sănătate a clientei sale, Rădulescu a răspuns că, dat fiind faptul că, spre deosebire de termenul precedent, Udrea nu a mai transmis documente medicale pentru a fi depuse la instanţă, înseamnă că starea acesteia este bună.