Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a declarat joi că nu contestă ideea de a folosi astfel de camere de către Poliţia Rutieră, însă şoferul oprit în trafic ar trebui să-şi dea acordul pentru a fi filmat, potrivit Mediafax. El a adăugat că fiecare cetăţean are dreptul la imagine, iar acest lucru este garantat de Constituţia Românii, dar şi de legislaţia europeană privind protecţia datelor cu caracter personal.
Avocatul Poporului a precizat că poliţistul care opreşte în trafic o persoană ar trebui nu doar să o informeze că este filmată şi înregistrată, ci să îi ceară şi acordul pentru acest lucru.
Întrebat dacă înregistrarea convorbirilor telefonice de către departamentele de relaţii cu publicul ale unor companii de telefonie mobilă este legală, Gheorghe Iancu a răspuns că nici această practică nu este corectă deoarece acordul persoanei înregistrate ar trebui să fie „expres şi echivoc”. El a afirmat că vocea sau vorbirea este un element de identificare şi orice persoană are dreptul şi la protecţia acestui element.
Avocatul Poporului a spus că operatorii de telefonie mobilă ar trebui să lase persoanei posibilitatea de a permite sau nu să fie înregistrată convorbirea pe care o poartă cu angajaţii companiei când a sunat la departamentul de relaţii clienţi. „Este absolut clar ilegal. Este o întrebare pusă şmechereşte prin care ţi se cere acordul. Acordul persoanei trebuie să fie expres şi echivoc”, a spus Iancu.
Potrivit sursei citate, în momentul de faţă, persoana care nu doreşte să îi fie înregistrată convorbirea cu reprezentantul firmei de telefonie mobilă are doar posibilitatea de a nu purta această convorbire.
Discuţiile dintre poliţişti şi şoferii opriţi în trafic pentru încălcarea regulilor de circulaţie vor fi înregistrate audio-video şi vor fi folosite ca probe în cazul în care contravenţiile sunt contestate în instanţă, sistemele fiind montate pe zece maşini ale Poliţiei Rutiere aflate pe A1 şi DN7.
Şeful Poliţiei Rutiere, Lucian Diniţă, a declarat, în 29 decembrie 2011, că sistemele audio-video care, pe lângă depistarea abaterilor şoferilor, vor înregistra şi discuţia dintre aceştia şi poliţişti au fost montate pe zece maşini.
„În momentul în care un şofer contravenient este oprit i se va comunica faptul că abaterea a fost înregistrată, iar discuţia între contravenient şi poliţist este înregistrată audio. Sistemul a fost conceput ca, la momentul la care poliţistul pune în funcţiune sistemele luminoase şi acustice, automat camera să intre în funcţiune şi să rămână în funcţiune pe tot cursul constatării abaterii, întocmirii documentaţiei şi înmânării documentelor legale către contravenient. Toată discuţia dintre poliţist şi contravenient este memorată într-un card, care ulterior se descarcă într-un calculator al Poliţiei Rutiere. Practic, este o extensie de microfon care, ca rază de acţiune, înregistrează până la 300 de metri”, preciza comisarul şef Lucian Diniţă.
El spunea că proiectul vizează montarea acestor sisteme pe toate autospecialele Poliţiei, până în prezent fiind instalate zece camere pe maşinile Poliţiei Rutiere.