Avocatul Poporului: Se achită jumătate din amendă, nu din minim. Cum pot fi contestate amenzile

Economica.net
07 04. 2020
london_face_masks_epidemic_1024x683_07647800
Avocatul Poporului, instituție condusă de Renate Weber, a postat marți pe site mai multe recomandări legate de contravențiile și sancțiunile aplicate în timpul stării de urgență în România.

Jumătate din amendă se poate achita în 15 zile
 
Persoana amendată poate achita în cel mult 15 zile jumătate din cuantumul amenzii:
  • „Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal de contravenţie, jumătate din cuantumul amenzii aplicate de agentul constatator (care poate fi diferit în funcţie de fapta contravenţională săvârşită, cu titlu de exemplu: Poliţia Română, Jandarmeria Română, Poliţia locală, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi structurile subordonate, direcţiile de sănătate publică şi conducătorii autorităţilor administraţiei publice locale), adică jumătate din amenda efectiv stabilită, şi nu jumătate din minimul amenzii prevăzut de lege.
  • Termenul de 15 zile în care se poate achita jumătate din amenda aplicată, în situaţia în care procesul-verbal de constatare a contravenţiei este înmânat pe loc persoanei amendate, curge chiar din acea zi.
  • Dacă procesul-verbal este comunicat la domiciliu (prin poştă), termenul de 15 zile începe să curgă din ziua primirii comunicării”.
Contestarea amenzii
  • Plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunilor prevăzute la art. 28 suspendă doar executarea plăţii amenzii, dar nu suspendă executarea sancţiunilor contravenţionale complementare aplicate (confiscarea bunurilor destinate, folosite sau rezultate din contravenţie; interzicerea accesului prin aplicarea sigiliului de către organele abilitate; suspendarea temporară a activităţii; desfiinţarea unor lucrări; refacerea unor amenajări), precizează Avocatul Poporului.
  • În situaţia în care cel sancționat pierde procesul şi nu a achitat jumătate din cuantumul efectiv stabilit de agentul constatator, va achita ulterior întreaga amendă.
  • În caz de anulare sau de constatare a nulităţii procesului-verbal, instanţa judecătorească dispune să îi fie achitată celui în drept o despăgubire care se stabileşte în raport cu valoarea de circulaţie a bunurilor la momentul confiscării şi care se asigură din bugetul autorităţilor şi instituţiilor publice beneficiare.
  • Plângerea se depune la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia. În ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 de lei.

Citește tot articolul pe Hotnews