Avocatul rus al lui Snowden a vândut drepturile asupra cărţii sale regizorului Oliver Stone
Regizorul, care va realiza un film despre celebrul fugar, va avea astfel încă o sursă de inspiraţie, pe lângă volumul unui ziarist la cotidianul britanic ‘The Guardian’.
‘Drepturile asupra cărţii mele au fost transmise lui Oliver Stone şi producătorului Moritz Borman’, a declarat pentru AFP avocatul Anatoli Kucerena, precizând că lucrarea sa intitulată ‘Era caracatiţei’, prima parte dintr-o, va fi publicată în curând.
El a povestit că s-a întâlnit de trei ori în Rusia cu regizorul american, care nu a avut însă nicio întrevedere cu Snowden. ‘Fireşte că Snowden este la curent şi a reacţionat absolut normal’ la ideea unei cărţi şi a unui film despre el, a mai spus Kucerena, considerat apropiat de Kremlin şi care este singura persoană căreia i s-a permis să vorbească în numele lui Snowden.
The Guardian anunţase, la începutul lunii iunie, că Oliver Stone va ecraniza cartea ziaristului Luke Harding având ca subiect dezvăluirile lui Snowden despre spionajul american. Regizorul american câştigător a trei premii Oscar este recunoscut pentru faptul că tratează în filmele sale subiecte politice de actualitate. Extrem de angajat politic, el l-a susţinut public pe fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, precum şi pe fostul preşedinte venezuelean Hugo Chavez sau pe liderul cubanez Fidel Castro. Stone a realizat recent un serial documentar în zece episoade, intitulat ‘Statele Unite, istoria niciodată povestită’, în care sunt prezentate cele mai întunecate evenimente ale istoriei americane, din 1945 până în prezent.
Edward Snowden este acuzat în SUA de spionaj şi de sustragere de documente aparţinând statului. După ce a făcut dezvăluirile, a plecat din Hong Kong unde se refugiase şi a rămas blocat anul trecut mai mult de o lună în aeroportul din Moscova, primind apoi azil şi plecând spre o direcţie necunoscută din Rusia. Eşuase în încercarea de a merge în America Latină. Dezvăluirile sale, provenind din documente sustrase, au deranjat guvernul american şi au tensionat relaţiile cu ţările aliate, indignate să descopere că Washingtonul înregistra chiar şi convorbirile particulare ale unor lideri ai lor.