Avram, BNR: Avem dubii cu privire la eficienţa măsurii de reducere a comisioanelor interbancare la carduri

Banca Naţională a României are dubii cu privire la eficienţa măsurii de reducere a comisioanelor interchange (interbancare) la utilizarea cardurilor, din cauza unor condiţii specifice pieţei locale, a declarat, miercuri, şeful serviciului Direcţie Stabilitate Financiară din BNR, Ruxandra Avram, care a subliniat că, totuşi, nu poate spune că această decizie nu este bună.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 11:21
Avram, BNR: Avem dubii cu privire la eficienţa măsurii de reducere a comisioanelor interbancare la carduri

‘Din partea BNR, nu putem spune că nu este bună măsura reducerii comisioanelor interbancare, dar nu putem să nu ne exprimăm dubii cu privire la eficienţa acestei măsuri. Cu toate că ne-am exprimat rezervele, Ministerul Finanţelor a devansat şi mai mult termenele de aprobare a acestui regulament, care, în opinia noastră. erau şi aşa prea scurte. Teoretic, va intra în vigoare în şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. Noi nu putem să comentăm această decizie a Ministerului de Finanţe, care se discută în Guvern şi în Parlament’, a spus Avram, la ‘Card Forum – 2014’, conferinţă privind piaţa cardurilor din România.

Reprezentantul BNR a arătat că scopul directivei europene privind reducerea comisioanelor interchange ar fi să sprijine clienţii utilizatori de carduri, printr-o posibilă scădere a preţului la raft, însă consideră că în România măsura nu va avea eficienţa aşteptată, din cauza unor condiţii specifice pieţei locale.

‘Părerea noastră este că nu se va întâmpla foarte curând, pentru că noi avem trei condiţii specifice ale pieţei pe care nu credem că le vom putea depăşi într-o perioadă scurtă de timp – gradul redus de bancarizare a populaţiei, apetenţa pentru utilizarea cash-ului în economie şi nivelul mediu al salariului relativ scăzut’, a explicat Avram.

Aceasta consideră că vocea industriei bancare s-a făcut prea puţin auzită pe acest subiect.

‘Vocea industriei bancare trebuie să se facă mult mai eficient auzită. Nu am văzut o efervescenţă pe marginea acestei probleme, să spuneţi că termenul este prea scurt sau nu ne ajunge timpul, sunt anumite costuri’, a subliniat Ruxandra Avram.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor, Florin Dănescu, consideră că ‘implementarea măsurilor pe care le vizează directiva europeană ar trebui realizată în România odată cu statele europene sau chiar mai târziu’

Până în prezent, doar două ţări au aplicat aceste reglementări, respectiv Ungaria şi Polonia, a atras atenţia oficialul ARB.

Guvernul a elaborat un proiect de lege pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, care priveşte comisioanele interbancare pentru operaţiunile cu carduri.

Potrivit proiectului, ‘instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit’.

De asemenea, proiectul prevede ca acordurile dintre instituţiile acceptante şi beneficiarii plăţilor să conţină informaţii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum şi a comisioanelor suplimentare aplicate în funcţie de marca şi categoria respectivelor carduri de plată.

Prevederile legii privind comisioanele la carduri se vor fi aplica instituţiilor emitente şi celor acceptante din România, exceptate fiind operaţiunile cu carduri comerciale, retragerile de numerar de la bancomate şi operaţiunile cu carduri emise de sisteme tripartite de plată cu cardul.

Potrivit actului normativ, nerespectarea prevederilor legii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi între 5.000 de lei şi 200.000 de lei.

Te-ar mai putea interesa și
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii va crește până la 6%, se menține cota unică
Program de guvernare: Creștere estimată de 1,1% a veniturilor publice din PIB în 2025, contribuția la Pilonul 2 de pensii ...
Cota unică de impozitare ar urma să fie menţinută în următorii patru ani, pentru încurajarea mediului de afaceri, contribuţia la Pilonul 2 de pensii va creşte la 6%, iar în 2025 veniturile......
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Tanczos Barna: Calendarul de buget încă nu există. Nu cred că se poate face bugetul pe 2025 până la finalul anului
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului la Ministerul Finanţelor, Tanczos Barna, a spus că nu există un calendar ...
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare și infrastructurilor de servicii”
Consiliul Concurenței pune în dezbatere publică „Ghidul privind principiile de tarifare aplicabile infrastructurii feroviare ...
Consiliul Național de Supraveghere din Domeniul Feroviar (CNSDF), instituție din cadrul Consiliului Concurenței, anunță ...
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Trump reia tema cumpărării Groenlandei de către SUA, idee respinsă ferm de premierul insulei
Groenlanda nu este de vânzare, a declarat luni liderul acestei mari insule arctice, răspunzând comentariilor făcute de ...