Russell Wasendorf Sr. împreună cu Alexander Hergan și alți doi traderi de la Bursa din Chicago au înființat în 1999 ceea ce avea să devină conglomeratul imobiliar Avrig 35.
Unul dintre acţionarii Avrig 35, Russell Wasendorf a încercat să se sinucidă luni, ca urmare a acuzațiilor că ar fi furat peste 200 de milioane de dolari din banii clienților firmei sale de brokeraj PFGBest, potrivit Reuters.
Cam în același timp, FBI a început o investigație privind presupusele fraude din SUA ale partenerului lui Hergan, autorităţile de reglementare ale pieţei de capital din SUA au declanşat procese, iar firma de brokeraj, PFGBest, a intrat în flaliment.
Deşi Avrig 35 se află în situaţie de insolvenţă, „am reuşit până acum să găsim calea de ieşire din această dificultate. În următoarele două luni vom plăti 50 milioane dolari din datorii“ dintr-un total de 80 de milioane de dolari, potrivit lui Alexander Hergan.
„Am salvat această companie în ultimul an. Nu avem nimic de ascuns”, a mai spus patronul Avrig 35, care nu este îngrijorat că creditorii partenerului său din Iowa (SUA) ar putea să ajungă şi la activele acestuia din România, adică la acţiunile deţinute în Grupul Avrig 35. Ceilalţi acţionari le-ar putea cumpăra relativ uşor, pentru că valoarea lor s-a depreciat, potrivit lui Hergan.
Russell Wasendorf Sr. pare să fie un investitor pasiv în Avrig 35, singurele legături financiare după înfiinţare fiind câteva împrumuturi acordate acesteia, toate „returnate“ cu dobândă, dintre care cel mai mare a fost de 750.000 de dolari, potrivit actuaslului CEO al Avrig 35, Matei Proskine, citat de Reuters.
Din Grupul Avrig 35, înfiinţat în 1999, făceau parte, până nu demult, circa 100 de companii, majoritatea cu activităţi imobiliare ( au peste 100 de proiecte în toată ţara), dar şi din alte domenii, precum arhitectura (Studio Proiectare 35), televiziune (Pratech Production), construcţii şi echipamente (Flexxelf, Lifetime Glazing Solutions Grup, Echipamente Construcţii Montaj), sau administrare de investiţii (Strategic Asset Management).
Avrig 35 este cunoscut ca unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din România. Printre proiectele sale se numără Charles de Gaulle Plaza din piaţa Charles de Gaulle şi Bucharest Tower Center, nu departe de Piaţa Victoriei, care a fost până luna trecută cea mai înaltă clădire din România. Rămas neocupat încă, Bucharest Tower Center a fost una dintre cauzele dificultăţilor financiare ale grupului.
Alexander Hergan a emigrat în Statele Unite în 1966, la vârsta de 19 ani, şi s-a reîntors în România în anii ’90, când a pus bazele Bursei de instrumente derivate din Sibiu (SIBEX, de azi), împreună cu un alt broker de la Chicago de origine română, Thomas Curtean, şi cu Teodor Ancuţa, până nu demult preşedintele bursei.
Câţiva ani mai târziu, Hergan, Mark Proskine, tatăl actualului CEO al Avrig 35, Wasendorf şi un al treilea fost broker au pus fiecare câte 500.000 dolari în afacerea imobiliară.
Problemele Avrig 35
Acum doi ani o companie imobiliară londoneză a cerut insolvenţa firmelor Office Development, Focşani Investment şi Piatra Neamt Development, deţinute de Central Eastern European Real Estate, companie membră a grupului Avrig 35.
Aşa au început problemele Grupului Avrig 35. Apoi Unicredit Tiriac Bank a cerut de insolvenţa Avrig 35 SRL.
Printre proiectele dezvoltate de grupul Avrig 35 se numără: Charles de Gaulle Plaza (care a câștigat numeroase premii internaționale de design), Avrig Business Center, sediul Lafarge, Ambasada Canadei, Tower Center International, Iris Shopping Center București Titan și Iris Shopping Center Pitești.