Avtovaz nu va reveni pe profit înainte de 2018 – director de general

AvtoVAZ, subsidiara din Rusia a alianţei Renault-Nissan, nu va reveni pe profit cel puţin până în 2018, a afirmat directorul general Nicolas Maure, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 18:34
Avtovaz nu va reveni pe profit înainte de 2018 - director de general

Maure, care lucrează de 16 ani pentru Renault, a fost numit în martie director general, înlocuindu-l pe Bo Andersson, victimă a recesiunii din Rusia, care a afectat vânzările auto, şi criticat de acţionarii ruşi ai Avotvaz pentru concedierea muncitorilor. Până acum, Maure a fost directorul general al Groupe Renault România şi director general al Automobile Dacia, având astfel experienţa de a lucra într-un fost stat comunist şi de a trata cu sindicatele.

‘Scopul meu principal este revenirea companiei pe profit. Va lua ceva timp, nu mai devreme de 2018. Multe depind de condiţiile de pe piaţă. Acţionarii nu cer un termen limită concret’, a afirmat şeful Avtovaz într-un interviu acordat publicaţiei financiare ruse Vedomosti.

Avtovaz deţine Lada – cel mai bine vândut brand din Rusia – dar se confruntă cu dificultăţi financiare în condiţiile în care pierderile companiei s-au triplat, de la 25 de miliarde de ruble în 2014, până la 73,85 miliarde de ruble (930 de milioane de dolari) anul trecut. Renault a decis să deprecieze valoarea investiţiei sale la Avtovaz cu 225 milioane de euro, până la 91 milioane de euro. Renault deţine o participaţie de 50% la compania holding care controlează Avtovaz, în timp ce partenerul nipon Nissan Motor Co. deţine un pachet de 17,13%, iar corporaţia rusă de stat Rostec are un pachet de 32,87%.

Maure a anunţat că intenţionează să majoreze exporturile de maşini şi să consolideze poziţia Avtovaz pe piaţa internă, care ar urma să înregistreze o creştere modestă în 2017.

‘Vânzările auto au scăzut dar Rusia are o populaţie imensă – peste 140 milioane de persoane. Cu timpul piaţa se va redresa, Avtovaz şi Lada urmând să-şi majoreze semnificativ cota de piaţă’, a afirmat şeful celui mai mare producător auto rus.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva Republicii Moldova
Suspendarea livrărilor de gaze ruseşti în Transnistria: UE denunţă un „război hibrid” al Rusiei împotriva ...
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a acuzat marţi seara Rusia că "utilizează gazul ca armă" şi că duce un "război hibrid" în Republica Moldova, unde regiunea separatistă prorusă......
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Premier Energy a finalizat un parc fotovoltaic de 10 MW în Republica Moldova
Conducerea Premier Energy PLC informează piața în legătură cu faptul că filiala sa, Navitas, din Republica Moldova ...
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Depozitele de gaze ale Europei se golesc cu viteză din cauza frigului. Au ajuns la 70% față de 86% anul trecut
Europa scoate gaze din rezervele sale cu cea mai mare viteză din ultimii şapte ani, pe măsură ce vremea friguroasă creşte ...
Chinezii de la BYD au trimis 5.000 de vehicule în Europa, dar problemele lor continuă în Brazilia
Chinezii de la BYD au trimis 5.000 de vehicule în Europa, dar problemele lor continuă în Brazilia
Producătorul chinez de automobile BYD a declarat că o a treia navă roll-on/roll-off care transportă aproape 5.000 de ...