10.000 ce cereri de credite subvenționate pentru IMM – IMM INVEST, la nici patru ore de la debut. Ce trebuie să știe solicitanții

Aplicaţia Imminvest.ro, prin care IMM-urile din România se pot înscrie pentru credite cu dobândă subvenționată de stat, în contextul pierderilor suferite de economie din cauza crizei coronavirus este operaţională începând de azi. Autoritățile au subliniat de mai multe ori că cererile nu funcționează "pe sistemul primul venit, primul servit", subliniind că înscrierile pentru creditul subvenționat se pot face până la sfârșitul anului. Programul trebuia să pornească, inițial, pe 17 aprilie, însă site-ul a picat chiar în momentul lansării din cauza numărului mare de accesări.
Ionut Tudorica - lun, 27 apr. 2020, 18:45
10.000 ce cereri de credite subvenționate pentru IMM - IMM INVEST, la nici patru ore de la debut. Ce trebuie să știe solicitanții

UPDATE 12.43: La ora 12.41, aplicația IMM Invest arăta că au fost depuse 10.009 cereri de accesare a programului guvernamental

Programul funcționează în parametrii optimi, spun reprezentanții Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, care revin însă cu câteva clarificări de ultimă oră, într-un comunicat de presă. Iată ce anunță FNGCIMM:

„Aplicatia functioneaza in parametri optimi, insa dorim sa le semnalam solicitantilor ca exista posibilitatea ca, in unele cazuri, sa apara o intarziere a raspunsurilor in completarea campurilor aplicatiei, cum ar fi confirmarea crearii user-ului si a parolei, sau a transmiterii mesajului de confirmare a inscrierii. Din cauza unor configurari tehnice aferente domeniilor YAHOO şi FREEMAIL.HU, mesajele transmise de aplicatia IMM Invest către adresele de e-mail din aceste domenii pot ajunge cu intarziere, dar ii asiguram pe toti cei care se gasesc in aceasta situatie ca aceste aspecte de ordin tehnic nu vor afecta inscrierea in program. Deasemenea, semnalam posibilitatea ca anumite mesaje sa ajunga in SPAM sau Junk si ii rugam pe utilizatori sa verifice raspunsul primit si in aceste foldere. Precizam ca aplicatia functioneaza corespunzator si ca este important sa se acorde un timp rezonabil de raspuns. Nu este necesara retransmisia mail-ului in mod repetat.

Operatorii FNGCIMM au inceput deja sa prelucreze primele solicitari, din cele peste 7400 inregistrate dupa doar doua ore si jumatate de la deschiderea aplicatiei.

Reamintim IMM-urilor ca este foarte important sa completeze corect campurile aplicatiei, in vederea emiterii de catre FNGCIMM a acordului de principiu si ii rugam pe solicitanti sa acorde o atentie sporita in momentul completarii cererilor de inregistrare si a declaratiilor pe proprie raspundere.

Invitam potentialii beneficiari sa consulte Ghidul de completare a cererii online, publicat pe site-ul FNGCIMM si pe pagina de Facebook a Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, inainte sa demareze procedura de inscriere.

Pentru intrebari sau semnalarea eventualelor dificultati intampinate in procesul de inscriere in aplicatie, va rugam sa ne scrieti pe adresa de email [email protected] si, in cel mai scurt timp, colegii nostri va vor raspunde sau vor remedia problema pe care ati identificat-o”

UPDATE 10.10: Peste 3.000 de IMM-uri aplicaseră pentru a obțune finanțare prin programul IMM Invest la ora 10.00, deci la o oră de la deschidere, potrivit datelor din aplicația informatică. La ora 10.10 erau depuse 3.269 de înregustrări.

Știrea inițială

Înregistrarea oficială a unei cereri se poate face începand cu data de 28 aprilie, ora 9:00, conturile făcute în faza de testare, până la această dată, au fost șterse. 

Declarațiile necesare înscrierii în Program vor fi disponibile pe site, după înregistrare. Acestea pot fi descărcate, completate și apoi incarcate, din nou, pe portal.

Pentru înscriere nu este necesară semnătura electronică. Documentele pot fi semnate, scanate și încărcate pe platformă imminvest.ro și fără semnătura electronică.

Statul garantează până la 90% din valoarea creditelor pe care le accesați la una dintre băncile care activează în România. Nu plătiți dobândă, comision de garantare sau alte costuri de acordare. Atenție, doar costurile finanțării, nu creditul în sine, sunt subvenționate. Valoarea maximă a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei pentru investitii si pana la 5.000.000 lei pentru capital de lucru.

Credite pentru capital de lucru

Regulile sunt diferite pentru întreprinderile mijlocii și cele mici.

Pentru cele mijlocii aplicând pentru unul sau mai multe credite/linii de credit veți beneficia de finanțări de până la 5.000.000 lei. Garanția de stat este în valoare de maxim 80% din valoarea creditelor. Restul trebuie garantat de firmă. 

Durata finanțării este de maxim 36 de luni, cu posibilitatea de prelungire pentru încă 36 de luni. Rata dobânzii este compusă din Robor la 3 luni +2,5 %/ an este subvenționată 100% de la bugetul de stat, până la sfârșitul anului.

Pentru întreprinderile mici și micro Garanțiile de stat merg până la 90% din valoarea creditului. Sunt prevăzute finanțări pentru capital de lucru de până la 1.000.000 lei pentru întreprindere mică și până la 500.000 lei pentru microîntreprindere.

Pentru creditele/liniile de credit destinate finanțării capitalului de lucru, banca va cere cel puțin constituirea următoarelor tipuri de garanții, proporțional cu procentul de garantare  ipotecă mobiliară asupra bunurilor mobile sau imobile, prezente ori viitoare, afectate activității beneficiarului, inclusiv fondul de comerț și stocurile, ipotecă legală asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiarul programului la instituția de credit finanțatoare. 

În cazul în care beneficiarul dispune de garanții colaterale, instituția de credit va admite în garanție și aceste garanții colaterale.

Credite pentru investiții

Pentru întreprinderile mijlocii se pot face finanțări de până la 10.000.000 lei.

Garanțiile de stat sunt de maximum 80% din valoarea creditelor, exclusiv dobânzile și comisioanele.

Durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de maxim 18 luni. Rata dobânzii este compusă din Robor la 3 luni +2%/an și este subvenționată 100% de la bugetul de stat. 

Pentru întreprinderile mici și micro sunt finanțări de până la 10.000.000 lei. Garanțiile de stat sunt de maximum 80% din valoarea creditului, exclusiv dobânzile și comisioanele.

Durata finanțării este de până la 72 de luni, cu posibilitatea unei perioade de grație de max. 18 luni. Rata dobânzii este compusă din Robor la 3 luni +2%/an și este subvenționată 100% de la bugetul de stat.

Beneficiarul trebuie să prezinte băncilor garanții colaterale, care, în cazul creditelor de investiții, împreună cu garanția de stat și ipoteca legală imobiliară și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proporție de cel puțin 100% valoarea finanțării.

Dobânzile pentru creditele garantate de stat acordate IMM vor păstra după perioada de expirare a granturilor de acoperire a dobânzilor și comisioanelor, marjele de Robor + 2% pentru finanțarea investițiilor și de +2,5% pentru credite și linii de credit pentru capital de lucru.

Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei (161 milioane euro), iar plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalentul în lei a 3,1 miliarde euro.

Ce condiții trebuie să îndeplinești

Întreprinderile mici sunt cele care au pana la 49 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane de euro . Microîntreprinderile sunt au până la 9 salariati și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane de euro. 

Beneficiarul este eligibil în cadrul programului dacă la data acordarii creditului îndeplinește cumulativ criteriile de eligibilitate prevăzute la art. 3 din Ordonanţa de urgență a Guvernului nr. 110/2017, cu modificarile si completarile ulterioare și art. 4 din Schema de ajutor de stat pentru susținerea activității IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID – 19.

Beneficiarii eligibili trebuie să îndeplinească criteriile de eligibilitate ale băncii creditoare și, cumulativ, următoarele criterii principale: 

  • Nu se află în dificultate și nici în litigiu, în calitate de pârât, cu Ministerul Finanțelor sau banca creditoare.

  • Nu figurează cu credite restante, inclusiv pentru finanțările tip leasing, în ultimele 6 luni din 2019.

  •  Nu se afla în interdictie de a emite cecuri la data de 31 decembrie 2019 și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni din 2019.

  • Prezintă băncii garanții colaterale care, în cazul creditelor de investitii împreuna cu garanţia de stat și ipoteca legala mobiliara și/sau mobiliară asupra activelor finanțate din credit, acoperă în proportie de cel puţin 100% valoarea finanțării. Pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru pot fi incluse în structura de garanții ipoteca legală mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise de beneficiar la instituția de credit, împreuna cu garanția de stat.

  • Nu este în insolvență

  • Nu sunt eligibile pentru acordarea de garanții în cadrul programului întreprinderile mici și mijlocii din domeniile: jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, tutun, alcool, substante aflate sub control național, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activităţi de investigare şi protecţie, activități de protecție si gardă, activități de servicii privind sistemele de securizare, activități de investigații.

  • Depun un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă până la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariaţilor în funcţie de evoluţia activităţii curente a acesteia.

Perioada în care se selectează beneficiarii şi se emit scrisori de garanţie/acorduri de finanţare  este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor ordonanţei de urgenţă legate de implementarea Programului IMM INVEST şi data de 31 decembrie 2020, iar perioada în care se poate efectua plata grantului este cuprinsă între data intrării în vigoare a ordonanţei de urgenţă şi data de 31 martie 2021, inclusiv, cu posibilitate de prelungire.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...