Azi se semnează contractul de construcţie a laserului de la Măgurele, cel mai mare laser din lume
Consorţiul EuroGammaS condus de institutul italian „Istituto Nazionale di Fisica Nucleare” a fost desemnat câştigător al procedurii de achiziţie publică a contractului de inginerie, achiziţie şi construcţie (EPC), aferent dezvoltării sistemului de laser de la Măgurele. Contractul i-a fost atribuit de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”.
Centrul Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) de la Bucureşti-Măgurele va fi unul dintre pilonii programului internaţional de cercetare ELI, alături de alte două centre care urmează să fie dezvoltate în Ungaria şi Cehia. Valoarea totală a investiţiei depăşeşte 850 milioane euro şi este cofinanţată prin Fondul European de Dezvoltare Regională.
România se află în cea mai avansată etapă, comparativ cu celelalte două ţări gazdă – Ungaria şi Cehia -, în construcţia primei infrastructuri laser capabile să cerceteze materia la nivel nuclear. Valoarea investiţiei pentru dezvoltarea centrului de la Măgurele ajunge la 300 milioane de euro şi provine din fondurile Programului Sectorial Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice.
ELI-NP va fi un centru european şi internaţional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacţiunii laser-materie şi surselor secundare de radiaţie. Datorită proprietăţilor sale unice, această infrastructură multidisciplinară va oferi noi oportunităţi pentru studierea unor procese fundamentale care apar în interacţiunea lumină-materie.
ELI-NP va investiga în detaliu probleme dintr-o gamă largă de domenii ştiinţifice şi va oferi acces comunităţii internaţionale – ştiinţifice şi industriale – la potenţiale aplicaţii în medicină, energie, mediu, ştiinţa materialelor, nanotehnologii, bio-chimie.
Firma de avocatură Ţuca Zbârcea şi Asociaţii a oferit servicii de asistenţă juridică institutului italian „Istituto Nazionale di Fisica Nucleare”, institut care colaborează cu Universitatea „La Sapienza” din Roma şi cu institutele ştiinţifice „Centre National de la Recherche Scientifique” din Franţa şi „Science and Technology Facilities Council” din Marea Britanie.